Logo
Zaligmakend geloof houdt van vergeving

 

Zaligmakend geloof houdt van vergeving
____

Overdenking voor 8 juli | Door John Piper | Desiring God

 

Maar wees ten opzichte van elkaar vriendelijk en barmhartig, en vergeef elkaar, zoals ook God in Christus u vergeven heeft. (Efeze 4:32)

Zaligmakend geloof is niet alleen geloven dat je vergeven bent. Zaligmakend geloof kijkt naar de verschrikking van de zonde, kijkt dan naar de heiligheid van God en beseft geestelijk dat Gods vergeving onuitsprekelijk heerlijk is.

Geloof in Gods vergeving betekent niet alleen een overtuiging dat ik bevrijd ben. Het betekent dat ik de waarheid proef dat een vergevende God de meest waardevolle realiteit is in het universum. Zaligmakend geloof koestert de vergeving door God, en van daar stijgt het tot het koesteren van de God die vergeeft — en alles wat Hij voor ons is in Jezus. 

De grote daad van vergeving is achter de rug — het kruis van Christus. Door deze terugblik leren we van de genade waarin we staan (Romeinen 5:2). We leren dat we nu en altijd geliefd en aanvaard zijn. We leren dat de levende God een vergevende God is. 

Maar de grote ervaring van vergeving is allemaal toekomst. Gemeenschap met de grote God die vergeeft is allemaal toekomst. Vrijheid voor vergeving die voortvloeit uit deze alles-bevredigende gemeenschap met de vergevende God is allemaal toekomst.

Ik heb geleerd dat het mogelijk is om wrok vast te houden wanneer je geloof alleen maar betekent dat je teruggekeken hebt naar het kruis en hebt geconcludeerd dat je bent bevrijd. Ik ben gedwongen dieper af te dalen in wat het ware geloof is. Het is verzadigd zijn met alles wat God voor ons is in Jezus. Het kijkt terug, niet alleen om te ontdekken dat het bevrijd is, maar om die God te zien en te proeven die ons een toekomst van eindeloos verzoende dagen in gemeenschap met Hem biedt.

__