Logo
Wij zijn Jona

 

Wij zijn Jona
____

Door Art Azurdia
 

Het woord van de HEERE kwam tot Jona, de zoon van Amitthai: Sta op, ga naar de  grote stad Ninevé en predik tegen haar, want hun kwaad is opgestegen voor Mijn aangezicht. Maar Jona stond op om naar Tarsis te vluchten, weg van het aangezicht van de HEERE. Hij daalde af naar Jafo en vond een schip dat naar Tarsis ging. Hij betaalde de prijs voor de overtocht en ging aan boord om met hen mee te gaan naar Tarsis, weg van het aangezicht van de HEERE. (Jona 1:2—3)

Lieve vrienden, we moeten oppassen dat we Jona niet aanvallen en de balk in ons eigen oog niet zien.

Weet je dat het boek Jona in de synagogen over de hele wereld, nu, tot op de dag van vandaag, hardop voorgelezen wordt op de Verzoendag als deel van de Joodse liturgie? En weet je hoe de gemeente reageert als het voorlezen klaar is? Als met één stem antwoordt de gemeente, “Wij zijn Jona."

Het boek Jona is zeker een boek voor dominee’s. Het is een boek voor hen aan wie de verantwoordelijkheid is toevertrouwd om Gods Woord uit te leggen. Het is een waarschuwing voor ons allemaal als we in de verleiding komen om niet meer de hele raad van God te onderwijzen. Als we in de verleiding komen om de profetische bediening op te geven voor een professionele, zakelijke of therapeutische. Als we in de verleiding komen om de waarheid zo te overschaduwen dat het de bewondering van de menigte niet in gevaar brengt. Het is zeker een boek voor dominee’s. Het is een boek voor iedereen die met het Woord van God omgaat.

Maar, geliefden, de Joden hebben gelijk, dit is niet alleen een boek voor profeten of voor profetische types. We zijn allemaal Jona. Wij, iedereen hier vanmorgen, zijn de bevoorrechte ontvangers van het duidelijke Woord van de Heere. Ons probleem is niet het gebrek aan verwarring. Ons probleem is niet het gebrek aan duidelijkheid. Ons probleem is niet dat God niet duidelijk genoeg is geweest tegen ons. Ons probleem is niet dubbelzinnigheid of kleinzerigheid in de zogenaamde grijze gebieden. Wij zijn Jona, we hebben Gods Woord duidelijk gehoord en we zijn in de tegenovergestelde richting gegaan.

Gods Woord voor kinderen, “Sta op, ga en wees je vader en moeder gehoorzaam.” Als we dit niet doen, is dat verzet. Gods Woord voor vrouwen, “Sta op, ga en onderwerp je aan je man.” Dit te weigeren is geen verontschuldigbare optie, het is verzet. Gods Woord voor mannen, “Sta op, ga en heb je vrouw lief.” Te aarzelen is verzet.

Mag ik het jullie vragen, geliefden, gewoon om daar met elkaar over na te denken. Waarin is God nog meer duidelijk geweest? Is God duidelijk geweest over de doop? Is God duidelijk geweest over het soort woorden die er uit onze mond moeten komen? Is God duidelijk geweest over onze verantwoordelijkheden in de Grote Opdracht? Is God duidelijk geweest over het doen van ons werk? Is God duidelijk geweest over het onderwerpen aan de kerkelijke leiders? Is God duidelijk geweest over het gebruik van ons geld? Is God duidelijk geweest over het vergeven van elkaar? Is God duidelijk geweest over het onderwerp van seksuele reinheid? Is God duidelijk geweest? Ja, Hij is duidelijk geweest! En daarom is het radicaal en gewelddadig verzet als we niet reageren met onmiddellijke gehoorzaamheid. 

Wij zijn Jona! Jij bent Jona! Ik ben Jona!

Weet je, ik kan uitstellen als de beste. Ik kan aarzelen met de beste van jullie. Ik kan verontschuldigen en rechtvaardigen en ik kan zogenaamd wachten op de beste tijd, de meest gepaste tijd en het minste weerstand, maar het is allemaal verzet! En als je jezelf er niet van bekeerd zal dit verzet je verdoemen! Er gaan geen opstandige mensen naar de hemel! Want verzet is een kenmerk van een hart wat niet vernieuwd is, het maakt me niet uit welk gebed je gebeden hebt.

Sprekend voor het hele menselijk geslacht, “Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt. Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goeddoet, er is er zelfs niet één” (Romeinen 3:10).

Jij bent Jona. Ik ben je leider. We zijn allemaal Jona. Allemaal, behalve Eén. De grote Profeet uit Galilea. Weet je over wie ik het heb? Er was nooit het minste verzet in Zijn handen of hart. Hij zei eens dat het Zijn voedsel was om de wil van Zijn Vader te doen die Hem gezonden had. Hij was de Enige die gehoorzaam was. Gehoorzaam tot de dood, ja, tot de kruisdood. Als Jona de belichaming is van verzet dan is Jezus Christus de belichaming van gerechtigheid. 

En het bijzondere is dit: Zijn gehoorzaamheid was bedoelt om de schuld van ons verzet weg te nemen. Hij is Degene die de wil van God volmaakt voor ons vervuld heeft. De Enige die, toen de Vader Hem riep om het werk te doen wat volkomen in strijd was met Zijn heilige hart, zei, “U hebt voor Mij een lichaam gereedgemaakt… Zie, Ik kom om Uw wil te doen, o God” (Hebreeën 10:5,7). 

Jij bent Jona. Ik ben Jona. Maar Hij is niet Jona. Hij is onze Verlosser. De Gehoorzame die stierf voor ons verzet.

Als je, door Gods genade, je verzet deze morgen ziet voor wat het werkelijk is, belijd het dan aan God. Verlaat het voor eeuwig. Bekeer je van je zonde en stel je vertrouwen op de verdienste van de Enige die ooit volkomen gehoorzaam is geweest. Zijn leven, Zijn dood en Zijn opstanding waren allemaal daden van gehoorzaamheid die het eeuwige leven hebben verworven voor mensen zoals jij en ik. Mensen die, ziek van hun verzet, hun verzet verwerpen en hun eeuwigheid aan Hem toevertrouwen.

Vrienden, weet je wat er zo bijzonder is aan het verhaal van Jona? God gaf Zijn man niet op. Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar weet je, ik had de neiging om mijn Bijbel na de eerste drie verzen dicht te slaan en te zeggen, “Je bent klaar, Jona. Je kunt het vergeten. Het is afgelopen met je.” Maar God achtervolgt hem, Hij achtervolgt hem agressief, Hij achtervolgt hem tot Zijn man zich uiteindelijk overgeeft.

Sommige mensen achtervolgt God niet, ze zijn niet van Hem. Hij laat ze gaan. Maar als God Zijn zinnen op jou heeft gezet, is Hij de Heilige Hond van de hemel, zoals de puriteinen dat zeiden. Hij zal je achtervolgen en blijven achtervolgen en je zult verliezen en Hij zal winnen. Hij zal je vinden en je zult je overgeven.

De Tafel herinnert ons eraan dat God mensen zoals Jona verlost. Mensen zoals jij en ik, opstandig.

Ben je er ziek van? Haat je het? Niet alleen hoe het voelt maar hoe het God volkomen beledigt? Geef het dan, door Gods genade, vandaag nog op!


Beluister origineel (Engels)

_________________________________