Logo
Wie zijn de kinderen van Abraham?

 

Wie zijn de kinderen van Abraham?
____

Overdenking voor 2 juni | Door John Piper | Desiring God

 

En in u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden. (Genesis 12:3)

Jij, die je hoop op Jezus Christus gevestigd hebt en Hem volgt in de gehoorzaamheid van het geloof, bent een nakomeling van Abraham en dus erfgenaam van de verbondsbeloften.

God zei in Genesis 17:4 tegen Abraham: “Zie, Mijn verbond is met u! U zult vader worden van een menigte volken.” Maar Genesis maakt duidelijk dat Abraham geen vader is geworden van een menigte volken in fysieke of politieke zin. Daarom betekende de belofte van God waarschijnlijk dat een menigte van volken op een of andere manier de zegeningen van het zoonschap zouden genieten hoewel ze fysiek geen relatie met Abraham hadden.

Dat is ongetwijfeld wat God in Genesis 12:3 bedoelde wanneer Hij tegen Abraham zegt: “In u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden.” Vanaf het eerste begin had God gezien dat Jezus de nakomeling van Abraham zou zijn en dat iedereen die op Hem vertrouwd een erfgenaam zou worden van Abrahams belofte.

Zo zegt Galaten 3:29 het: “En als u van Christus bent, dan bent u Abrahams nageslacht en overeenkomstig de belofte erfgenamen.”

Toen God dus 4000 jaar geleden zei: “Zie, Mijn verbond is met u! U zult vader worden van een menigte volken” opende Hij een weg voor een ieder van ons, ongeacht tot welk volk we behoren, om een kind van Abraham en een erfgenaam van Gods beloften te worden. Alles wat we moeten doen is delen in het geloof van Abraham — dat is, onze hoop vestigen op Gods beloften, zozeer zelfs dat wanneer de gehoorzaamheid dit vereist, we ons meest dierbare bezit opgeven zoals Abraham Izak opgaf.

We worden geen erfgenamen van Abrahams beloften door voor God te werken maar door er op te vertrouwen dat God voor ons werkt. “En hij (Abraham) heeft aan de belofte van God niet getwijfeld door ongeloof, maar werd gesterkt in het geloof, terwijl hij God de eer gaf” (Romeinen 4:20). Dat is de reden waarom Abraham God kon gehoorzamen, zelfs wanneer het een doodlopende weg leek. Hij vertrouwde erop dat God het onmogelijke zou doen. 

Geloof in Gods beloften — of vandaag zouden we zeggen, geloof in Jezus Christus, die de bevestiging is van Gods beloften — is de manier waarop we een kind van Abraham worden; Gehoorzaamheid is het bewijs dat het geloof echt is (Genesis 22:12-19); daarom zegt Jezus in Johannes 8:39: “Als u Abrahams kinderen was, zou u de werken van Abraham doen.“

Kinderen van Abraham zijn mensen uit alle volken die hun hoop op Christus gevestigd hebben en, zoals Abraham op de berg Moria, hun gehoorzaamheid niet laten verhinderen door hun meest kostbare aardse bezit.

Jij, die je hoop gevestigd hebt op Jezus Christus en Hem volgt in de gehoorzaamheid van het geloof, bent een nakomeling van Abraham en erfgenaam van Zijn verbondsbeloften.

__