Logo
Wie heeft Jezus gedood?

 

Wie heeft Jezus gedood?
____

Overdenking voor 13 juni | Door John Piper | Desiring God

 

Hoe zal Hij, Die zelfs Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken? (Romeinen 8:32)

Een van mijn vrienden die vroeger dominee was in Illinois, preekte voor een groep gevangenen in een gevangenis tijdens de Heilige Week (week voor Pasen). Het was een aantal jaar geleden. Op een gegeven moment pauzeerde hij in zijn boodschap en hij vroeg de mannen of ze wisten wie Jezus had gedood.

Sommigen zeiden dat de soldaten het deden. Sommigen de Joden. Anderen Pilates. Daarna was het stil, mijn vriend zei eenvoudig: “Zijn Vader heeft Hem gedood.”

Dat is wat de eerste helft van Romeinen 8:32 zegt: Hij, Die zelfs Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft — aan de dood. “Deze Jezus, [is] overeenkomstig het vastgestelde raadsbesluit en de voorkennis van God overgegeven” (Handelingen 2:23). Jesaja 53 zegt het nog botter: “Wíj hielden Hem echter voor een geplaagde, door God geslagen en verdrukt… Maar het behaagde de HEERE Hem te verbrijzelen, Hij heeft Hem ziek gemaakt” (Jesaja 53:4,10). 

Of zoals Romeinen 3:25 het zegt: “Hem heeft God openlijk aangewezen als middel tot verzoening, door het geloof in Zijn bloed.” Net zoals Abraham het mes ophief boven de borst van Izak maar hem toen spaarde omdat er een ram in het struikgewas zat. Zo hief God de Vader het mes boven de borst van Zijn eigen Zoon, Jezus — maar Hij spaarde Hem niet want Hij was de ram, Hij was de vervanger. 

God heeft Zijn eigen Zoon niet gespaard, want dat was de enige manier waarop Hij ons kon sparen. De schuld van onze overtredingen, de straf op onze ongerechtigheden en de vloek van onze zonden zou ons onvermijdelijk hebben gebracht tot vernietiging in de hel. Maar God spaarde Zijn eigen Zoon niet; Hij gaf Hem over om doorboord te worden voor onze overtredingen, om verbrijzeld te worden voor onze ongerechtigheden, om gekruisigd te worden voor onze zonden.

Dit vers is voor het meest waardevolle vers in de Bijbel omdat dit het fundament van Gods allesomvattende belofte van Gods toekomstige genade. Het fundament is dat de Zoon van God in Zijn lichaam al mijn straf, al mijn schuld, al mijn veroordeling, al mijn gebrek, al mijn fouten en al mijn corruptie gedragen heeft, zodat ik voor de heilige en grote God kan verschijnen, vergeven, verzoend, gerechtvaardigd, geaccepteerd en als begunstigde van de onuitsprekelijke belofte van heerlijkheid aan Zijn rechterhand voor eeuwig en altijd.

__