Logo
We werken door genade

 

We werken door genade
____

Overdenking voor 15 juli | Door John Piper | Desiring God

 

Maar door de genade van God ben ik wat ik ben, en Zijn genade voor mij is niet tevergeefs geweest. Integendeel, ik heb mij meer ingespannen dan zij allen; niet ik echter, maar de genade van God, die met mij is. (1 Korinthe 15:10)

Paulus besefte dat het eerste deel van zijn zin verkeerd begrepen kon worden. Dus hij gaat verder en zegt: “niet ik echter, maar de genade van God, die met mij is.”

Deze tekst zegt niet dat Paulus Christus gehoorzaamt uit dankbaarheid voor genade die Hij in het verleden gegeven heeft. Het zegt dat de toekomstige genade van God Paulus op elk moment in staat stelt om te werken.

Zegt dit vers dat echt? Zegt het niet gewoon dat de genade van God met Paulus werkte? Nee, het zegt meer. We moeten de woorden “niet ik echter” onder ogen komen. Paulus wil van moment tot moment de genade van God op zo’n manier verheerlijken dat het duidelijk is dat hij zelf niet de doorslaggevende dader is van dit werk. 

Toch is hij de dader van dit werk: “ik heb mij meer ingespannen dan zij allen.” Hij werkte. Maar hij zegt dat het “Zijn genade voor [hem]” is. 

Als we alle onderdelen van dit vers laten staan is het eindresultaat dit: genade is de doorslaggevende dader in het werk van Paulus. Paulus is ook een dader van zijn werk. Maar omdat genade de activerende kracht is van Paulus’ werk is genade de doorslaggevende dader. 

Ik neem aan dat dit betekent dat, wanneer Paulus geconfronteerd werd met zijn dagelijkse bediening, hij zijn hoofd boog en bekende dat, tenzij er toekomstige genade werd gegeven voor het werk van die dag, hij het werk niet kon doen. 

Hij herinnerde zich de woorden van Jezus: “zonder Mij kunt u niets doen” (Johannes 15:5). Hij bad dus voor toekomstige genade die dag en hij vertrouwde op de belofte dat die genade met kracht zou komen. “Mijn God zal u, overeenkomstig Zijn rijkdom, voorzien van alles wat u nodig hebt, in heerlijkheid, door Christus Jezus.” (Filippenzen 4:19)

Vervolgens handelde hij met al zijn kracht.

__