Logo
We ervaren de Geest door het geloof

 

We ervaren de geest door het geloof
____

Overdenking voor 11 juli | Door John Piper | Desiring God

 

Als wij door de Geest leven, laten wij dan ook door de Geest wandelen. (Galaten 5:25)

De Geest kwam de eerste keer dat je in de met bloed gekochte beloften van God geloofde naar jou toe. En de Geest blijft komen en werken door ditzelfde middel. 

Dus vraagt Paulus, retorisch: “Hij dan Die u de Geest verleent en krachten onder u werkt, doet Hij dat uit de werken van de wet, of uit de prediking van het geloof?” (Galaten 3:5). Antwoord: “Uit de prediking van het geloof.”

Daarom kwam de Geest de eerste keer, en blijft Hij komen door het kanaal van het geloof. Wat Hij in ons volbrengt is door het geloof.

Als je op mij lijkt, kun je van tijd tot tijd een sterk verlangen hebben naar het machtige werk van de Heilige Geest in je leven. Misschien roep je tot God om de uitstorting van de Geest in je leven, je familie, je kerk of je stad. Zulk geroep is recht en goed. Jezus zei: “Hoeveel te meer zal de hemelse Vader de Heilige Geest geven aan hen die tot Hem bidden?” (Lukas 11:13).

Maar wat ik meestal in mijn eigen leven vind is het gebrek om mezelf te openen voor de volle werk van de Geest door in de beloften van God te geloven. Ik bedoel niet alleen de belofte dat de Geest zal komen wanneer we daarom vragen. Ik bedoel alle andere kostbare beloften die niet direct over de Geest gaan maar misschien over Gods voorziening voor mijn toekomst — bijvoorbeeld: “Maar mijn God zal u, overeenkomstig Zijn rijkdom, voorzien van alles wat u nodig hebt, in heerlijkheid, door Christus Jezus” (Filippenzen 4:19).

Dit is wat ontbreekt in de ervaring van zoveel Christenen wanneer ze de kracht van de Geest zoeken in hun leven. De Geest wordt ons verleent door “de prediking van het geloof”  (Galaten 3:5) — niet alleen het geloof in twee of drie beloften over de Geest zelf, maar over al de ziel-verzadigende aanwezigheid van God in onze toekomst.

__