Logo
Wat Jezus vreugde geeft

 

Wat Jezus vreugde geeft
____

Overdenking voor 19 mei | Door John Piper | Desiring God

 

Op dat moment verheugde Jezus Zich in de geest en zei: Ik dank U, Vader, Heere van de hemel en van de aarde, dat U deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt, en ze aan jonge kinderen hebt geopenbaard. Ja, Vader, want zo was het Uw welbehagen. (Lukas 10:21) 

Dit vers is een van de twee weinige plaatsen in de evangeliën waar gezegd wordt dat Jezus zich verheugde. De zeventig discipelen waren net teruggekeerd van het preken en meldden hun succes aan Jezus. 

Lukas schrijft in vers 21: Op dat moment verheugde Jezus Zich in de (Heilige) geest en zei: Ik dank U, Vader, Heere van de hemel en van de aarde, dat U deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt, en ze aan jonge kinderen hebt geopenbaard. Ja, Vader, want zo was het Uw welbehagen. 

Opmerkelijk is het dat alle drie de leden van de Drie-eenheid zich hier verheugen: Jezus is verheugd, maar er staat dat Hij verheugd is in de (Heilige) geest. Ik neem aan dat dit betekend dat de Heilige Geest Hem vervulde en Hem bewoog tot vreugde. Dan aan het einde van het vers omschrijft Lukas het welbehagen van God de Vader. Sommige vertalingen zeggen dat zo de wil van de Vader was. 

Nu, waarover verheugd de Drie-eenheid zich in deze plaats? Het is de vrije verkiezende liefde van God om deze dingen te verbergen voor de intellectuele elite en ze te openbaren aan de jonge kinderen. “Ik dank U, Vader, Heere van de hemel en van de aarde, dat U deze dingen  voor wijzen en verstandigen verborgen hebt, en ze aan jonge kinderen hebt geopenbaard.”  

En wat verbergt de Vader voor sommigen en openbaart Hij aan anderen? Lukas 10:22 geeft het antwoord: “en niemand weet Wie de Zoon is dan de Vader”. Dus wat de Vader moet openbaren is de ware spirituele identiteit van de Zoon. 

Wanneer de zeventig discipelen terugkomen van hun evangelisatie missie en hun verslag doen bij Jezus, verheugd Hij zich in de Heilige Geest dat God de Vader volgens Zijn welbehagen Zijn Zoon wil openbaren aan de kleine kinderen en Hem wil verbergen voor de wijzen. 

Het punt hier is niet dat God alleen mensen uit bepaalde klassen kiest. Het punt is dat God  vrij is om de meest onwaarschijnlijke kandidaten te kiezen voor Zijn genade. 

God spreekt tegen wat menselijke verdienste zou kunnen voorschrijven. Hij verbergt voor de wijzen en openbaart voor de hulpelozen en nog niet volledig ontwikkelden. 

Wanneer Jezus de Vader vrij mensen ziet verlichten en redden van wie de enige hoop vrije genade is, juicht Hij in de Heilige Geest en neemt Hij genoegen met de verkiezing van de Vader. 

__