Logo
Wat JAHWEH betekent

 

Wat JAHWEH betekent
____

Overdenking voor 5 augustus | Door John Piper | Desiring God

 

Toen zei God verder tegen Mozes: Dit moet u tegen de Israëlieten zeggen: De HEERE, de God van uw vaderen, de God van Abraham, de God van Izak en de God van Jakob, heeft mij naar u toe gezonden. Dit is voor eeuwig Mijn Naam, dit is Mijn Naam ter gedachtenis, van generatie op generatie. (Exodus 3:15)

Gods naam is in de Nederlandse en Engelse Bijbel bijna altijd vertaald met HEERE (allemaal hoofdletters). Maar het Hebreeuwse woord zou worden uitgesproken als “JAHWEH,” en het is gebouwd op het woord voor “Ik ben.”    

Dus elke keer als we het woord JAHWEH, of elke keer als we HEERE in onze Bijbel zien staan, moeten we bedenken dat dit een eigennaam (zoals John en Peter) is, gebouwd op het woord “Ik ben” wat ons er aan herinnert dat God absoluut is. 

Er zijn minstens 10 dingen die de naam JAHWEH, “IK BEN,” zegt over God:

  1. Hij heeft nooit een begin gehad. Elk kind vraagt: “wie heeft God gemaakt?” en elke wijze ouder zegt: “niemand heeft God gemaakt. God is gewoon. En God was er altijd. Er is geen begin.”
  2. God zal nooit eindigen. Als Hij niet ontstond kan Hij niet uit het bestaan gaan, want Hij is zijnde.
  3. God is absolute realiteit. Er is geen realiteit voor Hem. Er is geen realiteit buiten Hem, tenzij Hij die wil en die maakt. Hij is alles wat eeuwig was. Geen ruimte, geen universum, geen leegte. Alleen God.
  4. God is volkomen onafhankelijk. Hij is van niets afhankelijk in het ontstaan, om Hem bij te staan of om Hem te maken wie Hij is.
  5. Alles wat geen God is, is volledig afhankelijk van God. Het hele universum is volkomen secundair. Het is ontstaan door God en het blijft van moment op moment op Gods beslissing om het in stand te houden.
  6. Het hele universum is niets in vergelijking met God. Contingent, afhankelijke realiteit is voor de absolute onafhankelijke realiteit als wat de schaduw voor de substantie is. Als de echo van een donderslag. Alles waar we door verbaasd staan in deze wereld en in de sterrenstelsels is in vergelijking met God als niets. 
  7. God is constant. Hij is gisteren, vandaag en eeuwig dezelfde. Hij kan niet verbeteren. Hij is niet iets aan het worden. Hij is wie Hij is. 
  8. God is de absolute standaard van waarheid, goedheid en schoonheid. Er is geen wetboek waar Hij in kijkt om te weten wat goed is. Geen almanak om feiten vast te stellen. Geen gilde om te bepalen wat uitstekend of mooi is. Hijzelf is de standaard van wat goed is, wat waar is en wat mooi is.
  9. God doet wat Hij wil en het is altijd goed, altijd mooi en altijd in overeenstemming met de waarheid. Alle realiteit die buiten Hem is, heeft Hij geschapen en ontworpen en die regeert Hij als absolute werkelijkheid. Hij is dus volkomen vrij van eventuele beperkingen die niet afkomstig zijn van de raad van Zijn eigen wil.
  10. God is de meest belangrijke en waardevolle realiteit en persoon in het universum. Hij is de interesse, aandacht, bewondering en het genieten meer waard dan alle andere werkelijkheden, inclusief het hele universum.

__