Logo
Wat is zachtmoedigheid?

 

Wat is zachtmoedigheid?
____

Overdenking voor 15 mei | Door John Piper | Desiring God

 

Zalig zijn de zachtmoedigen, want zij zullen de aarde beërven. (Mattheüs 5:5)

Zachtmoedigheid begint wanneer we op God beginnen te vertrouwen. Dan zullen we, omdat we Hem vertrouwen, ook onze wegen aan Hem toevertrouwen. We geven Hem onze angsten, frustraties, plannen, relaties, werk en onze gezondheid. 

En dan wachten we geduldig op de Heere. We vertrouwen Zijn op Zijn tijd, Zijn kracht en Zijn genade om dingen op de beste manier uit te werken voor Zijn heerlijkheid en ons welzijn. 

Het resultaat van ons vertrouwen op God, het aan Hem toevertrouwen van onze angsten en het geduldig wachten op Hem is het niet overgeven van onszelf aan een kribbige en snelle woede. Maar in plaats daarvan maken we plaats voor de toorn en geven we onze zaak over aan God zodat Hij ons kan verdedigen als Hij dat wil.

En dan worden we, zoals Jakobus het zegt, haastig om te horen, maar traag om te spreken en traag tot toorn (Jakobus 1:19).  We worden redelijk en staan open voor correctie. 

Zachtmoedigheid leert graag. Het telt de slagen van een vriend als kostbaar. En wanneer het een kritisch woord moet spreken tegen een persoon die gevangen zit in een zonde of fout, dan spreekt het vanuit de diepe overtuiging van zijn eigen feilbaarheid, zijn eigen gevoeligheid voor de zonde en zijn volkomen afhankelijkheid van Gods genade.

De rust, openheid en kwetsbaarheid van zachtmoedigheid zijn heel mooi maar ook een heel pijnlijk. Het gaat in tegen alles wat we zijn door onze zondige natuur. Het vereist bovennatuurlijke hulp. 

Wanneer je een discipel bent van Jezus Christus, dat is, als je Hem vertrouwt, alles aan Hem toevertrouwt en geduldig op Hem wacht, dan is God al begonnen met je te helpen, en Hij zal je meer helpen. 

En de voornaamste manier waarop Hij jou helpt is door je hart te verzekeren dat je mede-erfgenaam bent van Jezus Christus en dat de wereld met alles wat er in is van jou is. 

__