Logo
Wat is het Evangelie?


Wat is het Evangelie?
____

Overdenking voor 11 juli | Door Charles Spurgeon
 

Deze hoorde Paulus spreken. Die keek hem doordringend aan en toen hij zag dat hij geloof had om gezond te worden,  zei hij met luide stem: Sta recht op uw voeten! En hij sprong op en liep rond. (Handelingen 14:9—10)

Lees verder Handelingen 10:34—43.

Toen God het menselijk geslacht zag, zag Hij dat het verloren en verwoest was. Uit liefde voor hen zond Hij Zijn eniggeboren Zoon, de Heere Jezus Christus. Hij werd geboren uit de maagd Maria, leefde drieëndertig of vierendertig jaar in smetteloze onschuld en volmaakte gehoorzaamheid aan God. Hij was God, Hij was mens. Uiteindelijk werd Hij uitgeleverd door Judas, de verrader. Hij werd gekruisigd en werkelijk gedood.

Hoewel Hij de God van het leven en de heerlijkheid was, “die als enige onsterfelijkheid bezit” (1 Timotheüs 6:16), boog Hij toch Zijn hoofd en gaf de geest. Drie dagen later stond Hij op en toonde zichzelf aan veel van Zijn discipelen. Zo werden ze er van verzekerd dat Hij dezelfde was als degene die ze in het graf gelegd hadden. Na veertig dagen steeg Hij in bijzijn van de discipelen op naar de hemel waar Hij zit aan Gods rechterhand. Hij zal weer terugkomen om de levenden en de doden te oordelen.

Dit zou Paulus steeds weer vertellen.

God is vlees geworden en heeft onder ons gewoond en wij hebben Zijn heerlijkheid gezien, een heerlijkheid als van de Eniggeborene van de Vader, vol van genade en waarheid (Johannes 1:14). Dit is een betrouwbaar woord en alle aanneming waard dat Christus Jezus in de wereld gekomen is om zondaars zalig te maken, van wie ik de voornaamste ben (1 Timotheüs 1:15).

In het kort was dit wat Paulus preekte. En als in de preek aan één van deze feiten getwijfeld wordt, of als ze uit de bediening weggelaten worden, dan wordt het Evangelie niet gepredikt. Dan is het fundament waarop het Evangelie rust verwijderd, wat kan de rechtvaardige dan doen?

Ter overdenking: Paulus vat de centrale feiten van het Evangelie samen in 1 Korinthe 15:1—4). Hij schaamde zich niet voor het Evangelie (Romeinen 1:16) maar hij preekte het volledig (Romeinen 15:19). Wil jij feiten van het Evangelie vermijden of sussen? Alternatieve versies van het Evangelie zijn in werkelijkheid verdraaiingen (Galaten 1:6–7).

Preek nr. 559
11 juli (onbekende datum)

______________________________