Logo
Wat God trots maakt

 

Wat God trots maakt
____

Overdenking voor 4 juni | Door John Piper | Desiring God

 

Maar nu verlangen zij naar een beter, dat is naar een hemels vaderland. Daarom schaamt God Zich niet voor hen om hun God genoemd te worden. Want Hij had voor hen een stad gereedgemaakt. (Hebreeën 11:16)

Ik wil ontzettend graag dat God, wat Hij tegen Abraham, Izak en Jacob zei, ook tegen mij zegt: “Ik schaam Mij niet om jullie God genoemd te worden.”

Hoe gewaagd het ook klinkt, betekend dit eigenlijk niet dat God eigenlijk “trots” is om mijn God genoemd te worden? Gelukkig wordt deze prachtige mogelijkheid (in Hebreeën 11:16) omringd door redenen: één ervoor en één erna.

Neem de laatste eerst: “Daarom schaamt God Zich niet voor hen om hun God genoemd te worden. Want Hij had voor hen een stad gereedgemaakt.” 

De eerste reden die Paulus geeft waarom God Zich niet schaamt om hun God genoemd te worden is omdat Hij iets voor hen gedaan heeft. Hij heeft voor hen een stad gereedgemaakt — een hemelse stad “waarvan God de Bouwer en Ontwerper is” (vers 10). Dus de eerste reden waarom Hij zich niet schaamt om hun God genoemd te worden is omdat Hij voor hen gewerkt heeft. Niet andersom.

Overdenk nu de reden die Paulus aan het begin geeft. Het gaat als volgt: “Maar nu verlangen zij naar een beter, dat is naar een hemels vaderland. Daarom schaamt God Zich niet voor hen om hun God genoemd te worden.” 

“Daarom” geeft aan dat er zojuist een reden is gegeven waarom Hij Zich niet schaamt. De reden hiervoor is hun verlangen. Ze verlangen een beter vaderland — dat is, een beter vaderland dan het aardse waarin ze nu leven — namelijk een hemels vaderland.

Wanneer we meer verlangen naar deze stad dan naar wat deze wereld ons kan geven, schaamt God Zich niet om onze God genoemd te worden. Wanneer we veel gewicht geven aan alles wat Hij voor ons beloofd te zijn, is Hij trots om onze God te zijn. Dat is goed nieuws. 

Richt je ogen dus op het betere vaderland en de stad van God, verlang er naar met heel je hart. God zal Zich niet schamen om je God genoemd te worden.

__