Logo
Wat God niet kan


Wat God niet kan
____

Overdenking voor 8 mei | Door Charles Spurgeon
 

God, Die niet liegen kan. (Titus 1:2)

Lees verder Johannes 17:6—19.

Als we tegenwoordig door onze musea lopen, kunnen we niet geloven dat er zoveel mensen zijn die denken dat de Schrift geen waar is. Elke steen uit Nineve en elke relikwie uit het Heilige Land, spreekt met een tong die zelfs de dove adder van het secularisme kan verstaan. Deze stem zegt, “Ja, de Bijbel is waar, het Woord van God is geen verzinsel.” 

Geliefden, we kunnen er zeker van zijn dat er in het Boek van God geen woord staat wat niet waar is. Er kan later een keer door mensen iets zijn toegevoegd wat op grond van de grondtekst herzien en weggenomen moet worden, maar het Boek zoals het van God kwam is de waarheid en niets anders dan de waarheid. Het bevat niet alleen Gods Woord het is ook Gods Woord. Het is niet een beetje goud binnenin een gesteente, maar puur goud, niets anders dan goud. Het is in de hoogste mate geïnspireerd.

Ik zeg niet dat het alleen maar verbaal geïnspireerd is, het is meer dan dat, het heeft een volheid die geen brief kan overbrengen, het heeft een diepgang en betekenis die woorden niet kunnen hebben als ze door iemand anders gebruikt worden. 

God heeft de macht om meerdere waarheden in een keer uit te spreken. En als Hij ons naar ons idee één ding leert, leert Hij in werkelijkheid vaak nog twintig andere dingen die we op dat moment nog niet begrijpen. Later als onze zintuigen meer geoefend zijn laat de Heilige Geest ons die dingen zien. 

Elke keer als ik de Bijbel open, lees ik het als het Woord van de “God die niet liegen kan.” En als er een belofte of een bedreiging staat, zal ik mij verheugen of beven omdat ik weet dat het vast staat.

Ter overdenking: Omdat God niet liegen kan (Hebreeën 6:18), liegt Hij ook niet (Numeri 23:19). Al Zijn woorden zijn puur waarheid (Spreuken 30:5; Johannes 17:17). Hou je daarvan als goed nieuws? Of haat je het als slecht nieuws?

Preek nr. 568
8 mei 1864

__