Logo
Wanneer Gods liefde het zoetst is

 

Wanneer Gods liefde het zoetst is
____

Overdenking voor 25 augustus | Door John Piper | Desiring God
 

Mannen, heb uw eigen vrouw lief, zoals ook Christus de gemeente liefgehad heeft en Zich voor haar heeft overgegeven, opdat Hij haar zou heiligen, door haar te reinigen met het waterbad door het Woord. (Efeze 5:25-26)

Als je alleen hoopt op de onvoorwaardelijke liefde van God is je hoop groot, maar te klein.

Onvoorwaardelijke liefde van God is niet de zoetste ervaring van Zijn liefde. De zoetste ervaring is als Zijn liefde zegt: “Ik heb je zo als Mijn Zoon gemaakt dat Ik je graag zie en bij je wil zijn. Ik verheug me in jou want je bent zo stralend met Mijn heerlijkheid.”

Deze zoetste ervaring is afhankelijk van onze verandering in het soort mensen van wie de emoties, keuzes en acties God behagen. 

Onvoorwaardelijke liefde is de bron en het fundament van deze menselijke verandering die de zoetheid van voorwaardelijke liefde mogelijk maakt. Als God ons niet onvoorwaardelijk lief had, zou Hij onze onaantrekkelijke levens niet doordringen, ons niet tot geloof brengen, ons niet verenigen met Christus, ons Zijn Geest niet geven en ons niet geleidelijk als Jezus maken.

Maar als Hij ons onvoorwaardelijk kiest, Zijn Zoon stuurt om voor ons te sterven, ons opnieuw geboren doet worden, begint Hij een niet te stoppen proces van verandering dat ons heerlijk maakt. Hij geeft ons heerlijkheid wat overeenkomt met Zijn favoriete heerlijkheid.  

We zien dit in Efeze 5:25-27. “Christus heeft de Gemeente liefgehad, en heeft Zichzelf voor haar overgegeven (onvoorwaardelijke liefde); Opdat Hij haar heiligen zou… en Hij haar in heerlijkheid voor Zich zou plaatsen” — de conditie waarin Hij zich verheugd. 

Het is onbeschrijfelijk wonderlijk dat Gods gunst onvoorwaardelijk op ons rustte toen we nog ongelovige zondaren waren. De ultieme reden dat dit wonderlijk is, is dat deze onvoorwaardelijke liefde ons tot de eeuwige vreugde van Zijn heerlijke aanwezigheid brengt. 

Maar het hoogtepunt van die vreugde is dat we Zijn heerlijkheid niet alleen zien maar ook reflecteren. “Opdat de Naam van onze Heere Jezus Christus in u verheerlijkt wordt, en u in Hem” (2 Thessalonicenzen 1:12).

__