Logo
Waarom we onze vijanden lief moeten hebben

 

Waarom we onze vijanden lief moeten hebben
____

Overdenking voor 12 mei | Door John Piper | Desiring God

 

Heb uw vijanden lief; doe goed aan hen die u haten. (Lukas 6:27)

Er zijn twee belangrijke redenen waarom Christenen hun vijanden lief moeten hebben en goed voor ze moeten doen.

De eerste reden is dat het iets openbaart van wie God is. God is barmhartig.

Hij laat Zijn zon opgaan over slechte en goede mensen, en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen” (Mattheüs 5:45).

“Hij doet ons niet naar onze zonden en vergeldt ons niet naar onze ongerechtigheden” (Psalmen 103:10).

“Wees ten opzichte van elkaar vriendelijk en barmhartig, en vergeef elkaar, zoals ook God in Christus u vergeven heeft” (Efeze 4:32).

Als we dus zo leven, laten we zien hoe God is.

De tweede reden is dat de harten van Christenen zijn verzadigd met God en niet worden gedreven door een verlangen naar wraak, zelfverheffing, geld of aardse zekerheid. 

God is onze alles bevredigende schat geworden en daarom behandelen wij onze tegenstanders niet uit ons eigen gevoel van nood en onzekerheid, maar uit onze eigen volheid met de verzadigende heerlijkheid van God. 

Hebreeën 10:34: “U hebt… de beroving van uw eigendommen met blijdschap aanvaard [dat is, zonder vergelding], in de wetenschap dat u voor uzelf een beter en blijvend bezit in de hemelen hebt.” Wat afstand neemt van dwang en wraak is ons diepe geloof dat deze wereld niet ons thuis is, en dat God onze zekere en alles bevredigende beloning is. 

We zien in deze twee redenen voor het liefhebben van onze vijanden dat ze laten zien wie God werkelijk is als een barmhartig God en dat Hij heerlijk alles bevredigend is. 

De ultieme reden om barmhartig te zijn is om God te verheerlijken — om Hem groot te maken in de ogen van de mensen.

__