Logo
Waarom we God liefhebben

 

Waarom we God liefhebben
____

Overdenking voor 17 mei | Door John Piper | Desiring God

 

Wij hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst liefhad. (1 Johannes 4:19)

Aangezien ons liefhebben van God een bewijs is dat Hij jou liefheeft met een verkiezende liefde (Romans 8:28, etc.), kan de zekerheid dat God jou liefheeft met verkiezende liefde niet de grond zijn voor jou liefde voor Hem. Onze liefde voor Hem, die een bewijs is van onze verkiezing is een geestelijk waarneming van de alles-verzadigende heerlijkheid van deze God.

Het is niet als eerste dankbaarheid voor iets wat je ontvangen hebt, maar een erkenning en vreugde dat Hem te ontvangen een overweldigende dankbaarheid zou geven. Deze erkenning en vreugde wordt, of zou volgens de Bijbel, onmiddellijk worden gevolgd met de zekerheid dat Hij zichzelf in feite aan ons geeft om eeuwig te genieten. 

De Evangelie oproep (Christus stierf voor zondaren, geloof in Hem en je zult verlost worden) is niet in de eerste plaats een oproep om te geloven dat Hij stierf voor jou zonden maar dat, omdat Hij de God is die verlost met zo’n prijs, wijsheid en heiligheid, Hij het vertrouwen waardig is en dat Hij de ware bevredigende rust is voor al mijn verlangens.

Dit te geloven (dat is, waarnemen en begrijpen) is dan onmiddellijk gepaard met het vertrouwen dat we verlost zijn en dat Hij voor ons stierf, want de belofte van verlossing wordt gegeven aan hen die zo geloven. 

De kern van Christelijk hedonisme is dus de kern van wat zaligmakend geloof is en wat het werkelijk betekent om Christus te “ontvangen”, of God lief te hebben.

Vergelijk: “Wij hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst liefhad.”  (1 Johannes 4:19). Dit kan betekenen dat Gods liefde onze liefde tot Hem mogelijk maakt door de menswording, verzoening en het werk van de Heilige Geest, niet dat ons motief om lief te hebben van Hem vandaan komt om veel van ons te maken. 

Of het kan betekenen dat we, in het aanschouwen en geestelijk waarnemen van God als die God die zondaren als ons liefheeft en met zo’n verbazingwekkende vrije genade en door zo’n verbluffend wijze en opofferende manier van verzoening, verheugd worden in God voor wie Hij is in Zichzelf, in plaats van dit vers te laten betekenen dat wij Hem eerst liefhebben omdat we onszelf persoonlijk gevonden en verkozen vinden door Hem. 

__