Logo
Vuur! Vuur!


Vuur! Vuur!
____

Overdenking voor 23 juni | Door Charles Spurgeon
 

Wanneer u door het vuur zult gaan, zult u niet verbranden, geen vlam zal u aansteken. (Jesaja 43:2)

Lees verder 1 Petrus 4:12—19.

Door veel verdrukkingen moeten we het Koninkrijk ingaan (Handelingen 14:22). Laat de hitte van de verdrukking onder u, die tot uw beproeving dient, u niet bevreemden, alsof u iets vreemds overkwam (1 Petrus 4:12). Ook als het algemene leed van deze wereld je overkomt moet dat je niet verwonderen. Die algemene dingen overkomen zowel de goede en de slechte mensen. Als je verlies draait, je tegenslag hebt of teleurgesteld wordt, wankel dan niet op de weg naar de hemel. Je moet die dingen ervaren, ze zijn noodzakelijk voor je geestelijke gezondheid.

Het is nog erger, je hebt vreemde verlangens, je hebt een positie waarin je voortdurend blootgesteld wordt aan de zonde. Zo moet het zijn. Dat is de weg van Gods volk. Je moet die vurige verleiding ondergaan zodat je, wanneer je beproefd bent door het vuur, tevoorschijn zal komen als goud, zeven keer gezuiverd.

Je hebt geestelijke angsten, ook dat moet je niet verbazen. Dat overkomt alle heiligen van de Allerhoogste. Bovendien moet je de aanvallen van Satan doorstaan, je moet door het dal van de schaduw van de dood, je moet vechten met Apollyon zoals Christen deed. Je wordt niet vrijgesteld van de hardheid van de Christelijke oorlog. Als je de heuvel op wilt, moet je klimmen. Als je de kroon wilt winnen, moet je overwinnen met pure kracht.

Denk niet dat dit vreemd is. En wanneer je door goed te doen in de problemen terecht komt, wankel dan niet. Het is goed en normaal. Ik zeg het nog eens, als er een weg is zonder vuur, beef. Maar als je het moeilijk hebt, dank God daar dan voor! Als je lijden groot is, prijs de Heere daar dan voor. Als er veel problemen op je weg zijn, overwin ze dan door het geloof, laat ze je niet neerslachtig maken. 

Wacht op de Heere en wees sterk (Psalm 27:14)! Denk er steeds aan dat Hij nooit beloofd heeft je uit de problemen te houden, wel heeft Hij beloofd dat Hij je in die problemen altijd vast zal houden.

Ter overdenking: De eerste Christenen waren goed onderwezen dat ze problemen konden verwachten in het Christelijke leven (Johannes 16:33; Handelingen 14:22; 1 Thessalonicenzen 3:4). Ben je gewaarschuwd en gewapend tegen deze problemen (1 Petrus 4:12), of verrast het je en werpt het je in twijfel en verwarring?

Preek nr. 397
23 juni 1861

______________________________