Logo
Voorbeelden om ontmoediging te bestrijden

 

Voorbeelden om ontmoediging te bestrijden
____

Overdenking voor 21 juli | Door John Piper | Desiring God

 

Bezwijkt mijn lichaam en mijn hart, dan is God de rots van mijn hart en voor eeuwig mijn deel. (Psalm 73:26)

Letterlijk is het werkwoord gewoon bezwijken: “Mijn lichaam en mijn hart bezwijken!” Ik ben wanhopig! Ik ben ontmoedigd! Maar dan onmiddellijk vuurt hij een salvo af tegen zijn moedeloosheid: “dan is God de rots van mijn hart en voor eeuwig mijn deel.” 

De psalmist geeft er niet aan toe. Hij bestrijdt het ongeloof met een tegenaanval. 

In wezen zegt hij: “In mijzelf voel ik me zwak, hulpeloos en niet in staat het aan te kunnen. Mijn lichaam is beschoten en mijn hart is bijna dood. Maar wat de reden ook is voor deze moedeloosheid, ik zal niet toegeven. Ik zal God vertrouwen en niet mijzelf. Hij is de rots van mijn hart en voor eeuwig mijn deel.”

De Bijbel staat vol met voorbeelden van heiligen die met een verzonken geest worstelen. Psalm 19:8 zegt: “De wet van de HEERE is volmaakt, zij bekeert / wekt de ziel op.” Dit is een duidelijke aanduiding, de ziel van een heilige moet soms opgewekt worden. En als de ziel opgewekt moet worden dan was deze in zekere zin “dood.”

David zegt hetzelfde in Psalm 23:2-3: “Hij leidt mij zachtjes naar stille wateren. Hij verkwikt mijn ziel.” De ziel van de “man naar [Gods] hart” (1 Samuel 13:14) moet hersteld worden. Hij was stervende van de dorst en klaar om uitgeput te vallen, maar God leidde zijn ziel naar het water en gaf zijn ziel weer leven.

God heeft deze getuigenissen in de Bijbel gezet zodat we ze kunnen gebruiken om het ongeloof van moedeloosheid te bestrijden.

__