Logo
Vijf discipelen, vier manieren


Vijf discipelen, vier manieren
____

Overdenking voor 15 mei | Door Charles Spurgeon
 

En de twee discipelen … volgden Jezus … Andreas, de broer van Simon Petrus, was een van de twee … Deze vond als eerste zijn eigen broer Simon … En hij leidde hem tot Jezus … De volgende dag … vond Hij Filippus … Filippus vond  Nathanaël. (Johannes 1:37, 40—43,45)

Lees verder 1 Korinthe 9:16—23.

In het werk van de genade moet er altijd maar één ding gebeuren maar toch is er altijd een verschillende werkwijze. Het is altijd Dezelfde die werkt in de verandering van de ziel en toch wordt het hart op verschillende manieren gebroken en weer samengebonden.

Elke zondaar moet levend gemaakt worden door hetzelfde leven, gehoorzaam gemaakt worden aan hetzelfde Evangelie, gewassen worden in hetzelfde bloed, bekleed worden met dezelfde gerechtigheid, vervuld worden met dezelfde energie van God en uiteindelijk opgenomen worden in dezelfde hemel en toch zal de bekering van niet twee zondaren hetzelfde zijn.

Vanaf het eerste begin van het leven met God tot de dag waarop het vervuld zal zijn in de middag van volmaakte heiliging in de hemel, zul je zien dat God in de één op die manier, in de ander op een andere manier en in een derde weer op een derde manier werkt. Want God is nog steeds de God van variatie. Laat deze orde vaststaan, toch zal Hij die variatie blijven openbaren. Dat is de veelzijdigheid van Zijn eigen gedachten en geest.

Als je dan naar de ietwat lange geschiedenis kijkt in Johannes 1:37—51 vol onderwijs, zul je vier verschillende manieren van bekering zien. We zien deze bekeringen bij de eerste vijf die de kern vormen van de groep apostelen. Dit zijn de eerste vijf die tot Christus komen en ze werden gerekend onder Zijn discipelen. Het is erg opmerkelijk dat vijf mensen op vier verschillende manieren bekeerd worden. Kies vijf Christenen uit en vraag ze hoe ze gebracht werden om de Heere te kennen en je zult vier andere manieren vinden dan de manieren die je hier gezien hebt. 

Ter overdenking: De Heere Jezus is de enige weg tot God (Johannes 14: 6), maar er is geen einde aan de manieren waarop we geleidt worden tot geloof in Hem. God kan zijn manieren variëren maar Hij veranderd nooit Zijn principes (1 Korinthe 12:4—6).

Preek nr. 570
15 mei 1864

__