Logo
Vijf beloningen voor vrijgevigheid


Overdenking voor 29 februari | Door John Piper | Desiring God

Vijf beloningen voor vrijgevigheid

Wees deelgenoot in de noden van de heiligen. Leg u toe op de gastvrijheid. (Romeinen 12:13)

Waarmee beloond God ons als we vertrouwen op Zijn beloften, overvloedig geven en onze huizen openstellen voor elkaar en hen in nood?

  1. Het lijden van de heiligen zal verlicht of minstens verminderd worden. Dat betekent het vers, “wees deelgenoot in de noden van de heiligen.” We dragen lasten en zorgen voor ontspanning. We geven hoop en dat is een beloning!
  2. De heerlijkheid van God wordt weergegeven. “Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken” (Mattheüs 5:16). Overvloedig geven en het openstellen van onze huizen voor elkaar laat de heerlijkheid, goedheid en waarde van God zien in je leven. God geeft ons geld en huizen om door de manier waarop we er mee omgaan te laten zien dat ze onze god niet zijn. God is onze God en onze schat.
  3. De Heere wordt er door gedankt. “Want het betonen van deze dienst vult niet alleen de tekorten van de heiligen aan, maar is ook een overvloedige bron van vele dankzeggingen aan God” (2 Korinthe 9:12). God geeft ons geen geld en huizen zodat wij dankbaar kunnen zijn, maar zodat we met onze vrijgevigheid en gastvrijheid meer mensen de Heere kunnen laten danken.
  4. Onze liefde voor God en Zijn liefde voor ons worden bevestigd. “Wie dan de goederen van de wereld heeft, en zijn broeder gebrek ziet lijden, maar zijn hart voor hem toesluit, hoe kan de liefde van God in hem blijven?” (1 Johannes 3:17). Met andere woorden is de liefde van God in ons leven bevestigd wanneer we overvloedig geven en onze huizen openstellen. Dan zijn we echt en geen neppe Christenen.
  5. Als laatste verzamelen we schatten in de hemel. “Verkoop uw bezittingen en geef de opbrengst weg als liefdegave. Maak voor uzelf beurzen die niet verslijten, een schat die niet opraakt, in de hemelen… Want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn” (Lukas 12:33—34).

Overvloedig geven en open huizen zijn dicht bij het hart van het leven in Christus. De reden waarom we onze portemonnee en huizen te vaak dicht laten is geworteld in de slavernij van angst en hebzucht. Het geneesmiddel is het genoegen in de aanwezigheid van Christus en de zekerheid van Zijn belofte: “Maar mijn God zal u, overeenkomstig Zijn rijkdom, voorzien van alles wat u nodig hebt, in heerlijkheid, door Christus Jezus” (Filippenzen 4:19).

Onze beloning is de weergave van Gods heerlijkheid, het welzijn van anderen en de vreugde van het samen eeuwig koesteren van Christus. Daarom spoor ik je aan, “Wees deelgenoot in de noden van de heiligen. Leg u toe op de gastvrijheid.” (Romeinen 12:13).

__