Logo
Vertrouw op God


Vertrouw op God
____

Overdenking voor 12 mei | Door Charles Spurgeon
 

Wie verstandig omgaat met het woord, zal het goede vinden, en wie op de HEERE vertrouwt: welzalig is hij. (Spreuken 16:20)

Lees verder Spreuken 3:1—7.

Ik ben er van overtuigd dat we geloof nodig hebben voor zowel het tijdelijke als het geestelijke leven. We moeten op God vertrouwen voor onze winkels evenals voor onze zielen. Wereldse mensen kunnen hiermee spotten maar dat maakt het in ieder geval niet minder waar en ik bid dat het mijn leven lang met mij mee zal gaan.

Mijn lieve vrienden, laat me je een leven aanbevelen van vertrouwen op God voor het tijdelijke. Dit heeft onder andere deze vijf voordelen.

1. Als je op God vertrouwd, hoef je niet te treuren want je hebt geen zondige middelen gebruikt om rijk te worden.

2. Mocht je er arm door worden dan is het beter om arm te zijn met een schoon geweten dan rijk te zijn met een schuldig geweten.

3. Je zult altijd de troost hebben dat je niet door je eigen schuld zo laag gezonken bent. Je hebt God met integriteit gediend, en zelfs als sommigen zullen zeggen dat je je doel gemist hebt en geen succes behaald hebt, heb je in ieder geval geen zondig geweten.

4. Je zult jezelf niet tegenspreken als je op God vertrouwd.

5. Wie op zijn eigen werk vertrouwd, vaart vandaag deze kant en morgen de andere kant, als een schip wat voortgestuwd wordt door een wispelturige wind. Maar wie op de Heere vertrouwd is als een schip wat voortgestuwd wordt door stoom, ze snijdt door de golven, tart de wind en laat een helder zilver spoor achter op weg naar haar haven.

Laat de mensen zien dat de wereld veranderd is, niet jij — dat de meningen en de stelregels van de mensen veranderd zijn, maar dat jij nog steeds onwankelbaar sterk bent in de kracht die alleen voort kan komen uit een vertrouwen op God.

Ter overdenking: Het zou droevig zijn als we alleen op God zouden vertrouwen voor dit leven (1 Korinthe 15:19), maar als we niet op Hem kunnen vertrouwen voor materiële zaken die we kunnen zien, hoe kunnen we er dan zo zeker van zijn dat we op Hem vertrouwen voor geestelijke zaken die we niet kunnen zien? Grote mannen van God deden het allebei (Psalm 23:6; 2 Timotheüs 4:18).

Preek nr. 392
12 mei 1861

__