Logo
Van welke gebeden houdt God?

 

Van welke gebeden houdt God?
____

Overdenking voor 17 juni | Door John Piper | Desiring God

 

Maar Ik zal zien op deze, op de ellendige en verslagene van geest, en wie voor Mijn woord beeft. (Jesaja 66:2)

Het eerste teken van een oprecht hart is dat het beeft voor het Woord van de Heere.

Jesaja 66 behandeld de manier van sommigen die God aanbidden zodat het Hem behaagt en de manier die Hem niet behaagt. Vers 3 beschrijft de goddelozen die hun offers brengen: “Wie een rund slacht, slaat een man neer, wie een lam offert, breekt een hond de nek.” Hun offers zijn een gruwel in Gods ogen — gelijk aan moord. Waarom?

In vers 4 legt God het uit: “Ik riep, maar niemand gaf antwoord, Ik sprak, maar zij luisterden niet.” Hun offers waren een gruwel voor God omdat ze doof waren voor Zijn stem. Maar hoe zit dat met de gebeden van hen die God verhoord heeft? God zegt in vers 2: “Maar Ik zal zien op deze, op de ellendige en verslagene van geest, en wie voor Mijn woord beeft.” 

Ik concludeer hieruit dat een oprecht hart, van wie de gebeden een lust zijn voor God, een hart is wat beeft voor Gods Woord. Dit zijn de mensen naar wie God omziet.  

Dus een oprecht hart waarin God lust heeft voelt zich in eerste instantie onzeker in de aanwezigheid van God. Het beeft bij het horen van Gods Woord, want het voelt zich zo ver van Gods ideaal en dus kwetsbaar voor Zijn oordeel. Het voelt zich hulpeloos en het heeft spijt van zijn tekortkomingen.

Dit is precies wat David zegt in Psalm 51:19: “De offers voor God zijn een gebroken geest; een verbrijzeld en verslagen hart zult U, o God, niet verachten.” Het eerste wat een gebed acceptabel maakt voor God is de gebrokenheid en nederigheid van degene die bid.

__