Logo
Terugkeer op de dag van de strijd


Terugkeer op de dag van de strijd
____

Overdenking voor 16 mei | Door Charles Spurgeon
 

Lees verder Lukas 9:51—62.

Ze keerden om op de dag van de strijd. Ze keerden terug, net voordat ze beproefd zouden worden. Hoeveel doen wij wat niet beproefd wordt! Hoeveel toewijding is er wat nuttig is voor alles behalve voor dat waarvoor het bedoeld is! Het is allemaal tevergeefs als ik een waterdichte jas gekocht heb die overal goed voor is maar geen water tegen houdt. Dan is het nergens goed voor.

Zo zijn er Christenen met een geloof wat goed is voor elke dag, behalve op de dag van de beproeving. Dan is het nergens goed voor. Een anker kan er op de wal mooi uit zien, het kan een opvallend sieraad zijn als het op het dek ligt of aan de zijkant hangt, maar wat heeft het voor nut als het niet houdt als de wind waait en het schip vast moet liggen?

Zo is er helaas veel geloof en toewijding wat niet goed is op de dag van de beproeving.

Je weet pas of een soldaat echt een soldaat is als de trompet klinkt en er gestreden moet worden. Dan zul je het weten, als de bajonetten beginnen te steken, wie er echt soldatenbloed in zich heeft. Maar hoeveel keren er om als de strijd werkelijk begint, de dag van de beproeving is te veel voor hen. Ze keerden zich om op het enige moment waarop ze nuttig konden zijn. Iemand die zijn land moet verdedigen is alleen nuttig als hij dat ook echt doet. Zoals in elk beroep is er een seizoen waarin hij nodig is.

Als nu de soldaten van Christus nooit vechten, waar zijn ze dan goed voor?

Ter overdenking: Sommige dingen verleiding ons om terug te keren — verdrukking, vervolging, zorgen, rijkdom, begeerten (Markus 4:17,19), genietingen van het leven (Lukas 8:14), lafheid (2 Timotheüs 1:15), liefde voor de wereld (2 Timotheüs 4:10). Op de dag van de strijd ging de Heere Jezus Christus namens ons regelrecht naar de frontlinie (Lukas 9:51). Ben jij bereidt de goede strijd van het geloof namens Hem te strijden? (1 Timotheüs 6:12).

Preek nr. 696
16 mei (onbekende datum)

__