Logo
Tekenen en Wonderen, Dwaalleringen, en de Liefde voor God


Heeft God een bedoeling met misleidende tekenen en wonderen? Heeft hij een bedoeling met dwaalleringen?

Vanaf de tijd van Mozes tot het einde van de geschiedenis was dit en zal dit een probleem zijn. Jezus beloofde: “Er zullen valse christussen en valse profeten opstaan en zij zullen grote tekenen en wonderen doen, zó dat zij – als het mogelijk zou zijn – ook de uitverkorenen zouden misleiden” (Mattheus 24:24). Dit zijn geen kleine trucjes. Het zijn grote tekenen en wonderen. Groot. Maar bedoeld om te misleiden.

Paulus zei: “En dan zal de wetteloze geopenbaard worden… hem, wiens komst  overeenkomstig de werking van de satan is, met allerlei kracht, tekenen en wonderen van de leugen, en met allerlei misleiding van de ongerechtigheid  in hen die verloren gaan, omdat zij de liefde voor de waarheid niet aangenomen hebben om zalig te worden” (2 Thessalonicenzen 2:8-10). “Tekenen en wonderen van de leugen” is een letterlijke vertaling om te laten zien dat de leugen niet betekent dat het geen echte wonderen zijn, maar dat ze liegen over de realiteit. Het zijn echte wonderen, en ze leiden weg van Christus.

Ook aan het einde van de geschiedenis — vooral aan het einde van de geschiedenis — zullen dwaalleringen de kerk achtervolgen. “Want er zal een tijd komen dat zij de gezonde leer niet zullen verdragen, maar dat zij zullen zoeken wat het gehoor streelt, en voor zichzelf leraars zullen verzamelen overeenkomstig hun eigen begeerten. Ze zullen hun gehoor van de waarheid afkeren en zich keren tot verzinsels” (2 Timotheus 4:3-4). 

Aan het andere eind van de geschiedenis is het zo geweest vanaf de tijd van Mozes. En het is Mozes die onze twee vragen beantwoord: Heeft God een bedoeling met misleidende tekenen en wonderen? Heeft hij een bedoeling met dwaalleringen? Hier is het sleutelstuk:

“Als in uw midden een profeet opstaat of iemand die dromen heeft, en u een teken of wonder geeft, en dat teken of dat wonder waarvan hij tot u gesproken had, komt en hij zegt: Laten we achter andere goden aan gaan, die u niet kent, en laten we die dienen, luister dan niet naar de woorden van die profeet of naar hem die die dromen heeft! Want de HEERE, uw God, stelt u dan op de proef om te weten of u de HEERE, uw God, liefhebt met heel uw hart en met heel uw ziel.” (Deuteronomium 13:1-3)

Let op vijf dingen:

Ten eerste, Mozes verteld ons dat tekenen en wonderen in dienst van dwaalleringen echt gebeuren. Het zijn geen trucs. “Als in uw midden een profeet… u een teken of een wonder geeft en dat teken of dat wonder waarvan hij tot u gesproken had, komt…” Ze gebeuren echt. Het is niet zomaar rook en spiegels. Ze zijn bovennatuurlijk maar niet in dienst van de waarheid.

Ten tweede, er zijn wonderdoeners die er op gericht zijn om gelovigen van de ware God weg te trekken. “hij zegt: ‘Laten we achter andere goden aan gaan…’ luister dan niet naar de woorden van die profeet…” Met andere woorden worden sommige dwaalleringen (“Laten we achter andere goden aan gaan”) onderschreven door wonderbaarlijke tekenen en wonderen.

Ten derde, God heeft een bedoeling met deze misleidende tekenen en wonderen, en Hij heeft een plan met de dwaalleringen die ze ondersteunen. Hij noemt een van die bedoelingen en plannen: “Want de HEERE, uw God, stelt u dan op de proef om te weten of u de HEERE, uw God, liefhebt met heel uw hart en met heel uw ziel.” Als de mens in de verleiding komt, stelt God op de proef. Dat is Gods bedoeling met bedrieglijke tekenen en dwaalleringen.

Ten vierde, God beproeft de liefde voor God. “Uw God, stelt u dan op de proef om te weten of u de HEERE, uw God, liefhebt met heel uw hart en met heel uw ziel.” 

Ten vijfde, ik concludeer hier uit dat het hart wat God liefheeft door die wonderbaarlijke misleiding heen ziet. Liefde voor God is niet voornamelijk gebaseerd op wonderbaarlijke kracht. Het is gebaseerd op het zien van de ware Goddelijke schoonheid door de wonderbaarlijke kracht. Daarom is de liefde voor God een krachtige bescherming tegen dwaalleringen, zelfs wanneer ze wonderbaarlijk bevestigd worden.

Begrip van deze vijf dingen uit Deuteronomium 13:1-3 helpt ons in de bescherming tegen misleidende tekenen en wonderen en in de bescherming tegen dwaalleringen. Maar begrip is niet genoeg. Liefde voor God is zowel het doel als het middel van Gods beproeving. Begrip wekt de behoefte in ons om Hem lief te hebben. Maar liefde voor God ziet door de bedrieglijke tekenen en wonderen van de leugen die ze dienen en vlucht naar Christus. Liefde voor God ziet door de dwaalleer en houdt vast aan Hem. Moge God onze liefde voor Hem verdiepen zodat het deze doordringende en beschermende macht heeft. 

Door John Piper. ©2015 Desiring God Foundation. Website: desiringGod.org
Origineel: http://www.desiringgod.org/articles/signs-and-wonders-heresy-and-love-for-god