Logo
Struikelen of verheugen


Struikelen of verheugen
____

Overdenking voor 22 mei | Door Charles Spurgeon
 

Zie, Ik leg in Sion een steen des aanstoots en een struikelblok. En: Ieder die in Hem gelooft, zal niet beschaamd worden. (Romeinen 9:33)

Lees verder 1 Petrus 2:4—8.

Wie zijn het die niet beschaamd worden? Het antwoord is algemeen en bijzonder. De tekst zegt, “Ieder die in Hem gelooft.” Dat betekend dat iedereen die ooit geleefd heeft of ooit zal leven en in Christus gelooft niet beschaamd zal worden. Of hij nu een grote zondaar of een moralist is geweest, of hij nu geleerd of ongeleerd was, of hij nu een prins of een bedelaar was, dat doet er allemaal niet toe. “Ieder die in Hem gelooft, zal niet beschaamd worden.”

Ook al kom je niet vaak in Gods huis, als je vandaag in Christus geloofd zul je je nooit voor Hem hoeven schamen. Als je jaren in Gods huis gezeten hebt en je voelt jezelf schuldig omdat je Hem zo lang verworpen hebt, als je nu in Hem gelooft zul je niet beschaamd worden.

Maar er is ook iets bijzonders. Het is, “Ieder die in Hem gelooft.” Anderen zullen beschaamd worden. Er moet een werkelijk hartelijk geloven zijn. Er moet een eenvoudig vertrouwen zijn in de persoon en het werk van Christus. Dan zal er geen schaamte zijn.

Iemand zegt, “Maar ik heb zo weinig geloof, ik ben bang dat ik beschaamd zal worden.” Nee, jij hoort bij “ieder.” “Ieder die in Hem gelooft,” al is zijn geloof nog zo klein, “zal niet beschaamd worden.” 

Iemand anders zegt, “Maar ik heb zo veel twijfels.” Stil maar, lieve ziel, omdat je geloofd zul je niet beschaamd worden. Al je twijfel en je vrees zullen je nooit verdoemen want je geloof zal overwinnen.

“Maar,” zegt weer iemand anders, “ik ben zo verdorven, ik kom vandaag om over mijn onvolkomenheden te klagen, ze beheersen mijn geloof en de afgelopen week ben ik gevallen.” Ja, ziel, gevallen zoals je bent zul je niet beschaamd worden als je gelooft.

Ter overdenking: Ieder die in Hem geloofd, gaat niet verloren maar heeft eeuwig leven (Johannes 3:15—16), blijft niet in de duisternis (Johannes 12:46), ontvangt vergeving van zonden in Zijn Naam (Handelingen 10:43) en zal niet beschaamd worden (Romeinen 10:11). Het tegenovergestelde zal waar zijn voor hen die niet op Hem vertrouwen. Bij welke groep hoor jij?

Preek nr. 571
22 mei 1864

__