Logo
Niet meer bang voor de dood

 

Niet meer bang voor de dood
____

Overdenking voor 2 augustus | Door John Piper | Desiring God

 

Omdat nu die kinderen van vlees en bloed zijn, heeft Hij eveneens daaraan deel gehad  om door de dood hem die de macht over de dood had – dat is de duivel – teniet te doen, en allen te verlossen die door angst voor de dood gedurende heel hun leven aan slavernij onderworpen waren. (Hebreeën 2:14-15)

Hoe verlost Christus ons van de angst voor de dood en hoe bevrijdt Hij ons zodat we kunnen leven met het soort van liefdevolle opgeven als:

“Breng mijn gezin naar het graf, 
neem ’t leven ook maar af.”

Omdat nu die kinderen van vlees en bloed zijn…

De term “kinderen” is overgenomen uit het voorgaande vers en het verwijst naar de geestelijke nakomelingen van Jezus Christus, de Messias. Dit zijn ook de “kinderen van God.” Met andere woorden had God, toen Hij Jezus zond, vooral de verlossing van Zijn “kinderen” in het oog. 

heeft Hij eveneens daaraan [dat vlees en bloed] deel gehad…

De Zoon van God, die voordat Hij mens werd bestond als het eeuwige Woord (Johannes 1:1), nam vlees en bloed en bekleedde Zijn Godheid met menselijkheid. Hij werd volledig mens en bleef volledig God. 

om door de dood…

Christus werd mens om te sterven. Als God kon Hij niet sterven zonder mens te zijn. Maar verenigd met vlees en bloed kon Hij dat. Zijn doel was om te sterven. Daarom moest Hij als mens geboren worden. 

hem die de macht over de dood had – dat is de duivel – teniet te doen…

Door te sterven maakte Christus de duivel onschadelijk. Hoe? Door voor al onze zonden te betalen (Hebreeën 10:12). Dit betekent dat Satan geen legitieme reden heeft voor God om ons te beschuldigen voor God. “Wie zal beschuldigingen inbrengen tegen de uitverkorenen van God? God is het Die rechtvaardigt” (Romeinen 8:33). Op welke grond rechtvaardigt Hij? Door het bloed van Jezus (Hebreeën 9:14; Romeinen 5:9).

Satans ultieme wapen tegen ons is onze eigen zonde. Als de dood van Christus die zonden wegneemt, is het belangrijkste wapen van de Satan hem uit handen genomen. In die zin is hij machteloos. 

en allen te verlossen die door angst voor de dood gedurende heel hun leven aan slavernij onderworpen waren.

We zijn dus vrij van de angst voor de dood. God heeft ons gerechtvaardigd. Er is alleen toekomstige genade voor ons. Satan kan dat besluit niet veranderen. Die ultieme veiligheid heeft direct gevolgen in ons leven, daarvoor heeft God het bedoelt. Voor het gelukkige einde neemt Hij de slavernij en de angst van het heden weg.

__