Logo
Mijmeren


Mijmeren
____

Overdenking voor 9 mei | Door Charles Spurgeon
 

Een vuur ontbrandde bij mijn mijmeren [musing]. (Psalm 39:3, EV)

Lees verder Psalm 119:97–104.

De wereld zet een klein lettertje voor het woord musing. Dit zijn niet de tijd voor musing, maar voor a-musing (amuseren). De mensen gaan overal heen voor amusement maar mijmeren is vreemd voor hen. Ze denken dat het saai en vermoeiend is. Onze vaders hielden van stille tijd, ze hadden die tijd zo lief dat ze deze momenten koesterden en het meest gelukkig waren tijdens die momenten, het was de meest vredige tijd van hun leven.

Wij willen zulke momenten direct weg hebben en vragen de mensen alleen hoe we die tijd kunnen doden. Het is goed om te mijmeren, zeker als we mijmeren over de beste, meest hoge en edele onderwerpen. Het is wijs om te mijmeren over de dingen die we in de Heilige Schrift zien en horen. Het is goed om over de dingen van God te mijmeren want we moeten daar het echte voedsel uit halen.

Iemand die veel preken heeft gehoord is niet per se goed onderwezen in het geloof. We kunnen veel religieuze boeken lezen, totdat we onze hersenen overbelasten en we ze niet meer kunnen gebruiken onder het gewicht van papier en inkt. Hij die maar één boek leest, zijn Bijbel, en er daarna veel over nadenkt zal een betere student zijn op de school van Christus dan hij die honderden boeken leest en er nooit over nadenkt. En hij die in de week maar één preek hoort (ja, het is wel een slechte gewoonte om weg te blijven bij de andere bijeenkomsten), zal er veel meer uithalen als hij daar op mediteert dan hij die twee of drie preken hoort en niet mediteert. 

De waarheid is als een druiventros. Als je er wijn van wilt moet je de druiven fijnstampen, je moet er vaak op drukken en er in knijpen.

Ter overdenking: De wereld beschrijft Christenen wel eens als spelbrekers. Als de meditatie op Gods Woord de vreugde en blijdschap is (Psalm 1:2; 104:34; 119:48,97) en als we daardoor niet niet deelnemen aan de wereld is die beschuldiging misschien wel nauwkeuriger dan we beseffen!

Preek nr. 579
9 mei (onbekende datum)

__