Logo
Leef vurig


Overdenking voor 2 februari | Door Charles Spurgeon

Leef vurig

In al zijn werk dat hij begon in de dienst van het huis van God, in de wet en in het gebod om zijn God te zoeken, handelde hij met heel zijn hart, en hij was voorspoedig. (2 Kronieken 31:21)

Lees verder Jozua 14:6—14.

Kijk om je heen, wie zijn de meest nuttige mensen in de Christelijke kerk vandaag? De mensen die iets ondernemen voor God met heel hun hart. Waar is de prediker die God zegent met honderd bekeringen in een jaar? Is hij een slaperige en droge ziel? Sluit hij zichzelf op binnen nauwe grenzen? Spreekt hij slaperige woorden tegen een sluimerende gemeente? We weten dat dat niet zo is. Maar wanneer God een gemeente wil samenbrengen is dat minstens een bewijs dat er met ernst en vurigheid gepreekt is. 

Wie zijn de meest succesvolle zondagsschool onderwijzers? De meest geleerde? Elke inspecteur zal je vertellen dat dat niet zo is. De meest getalenteerde? De rijkste? Nee, zij die het meest ijverig zijn. De mannen met een brandend hart, dat zijn de mannen die Christus eren. Wie van jullie doet het meeste voor het Koninkrijk van je Meester? Ik kan het je vertellen. Geef me een geestelijke thermometer waarmee ik de warmte van je hart kan meten en ik zal je de omvang van je succes vertellen.

Als je hart koud is naar God weet ik zeker dat je niets doet, ook al doe je net als of. Maar als je kunt zeggen: Heere, mijn ziel staat in vuur en vlam en doet pijn van verlangen om goed te doen aan de zielen van mensen, dan doe je het goed en dan zegent God je zoals Hij dat bij Hizkia deed. Hij handelde met heel zijn hart en was voorspoedig.

Ik wil je aanmoedigen want ik heb het gevoel dat veel Christenen niet met heel hun hart Christen zijn. Ik heb het gevoel dat sommigen van jullie Jezus alleen de saaie met spinrag bedekte hoek van jullie hart hebben gegeven, in plaats dat je Hem verzocht hebt te zitten aan het hoofd van de tafel en te regeren op de troon. Ik wil je aanmoedigen omdat ik bang ben dat we allemaal in het gevaar verkeren om lauw te worden als Laodicea.

Ter overdenking: Terwijl we ijver zonder kennis moeten vermijden (Romeinen 10:2), wil God niet dat we tevreden zijn met kennis zonder ijver (Titus 2:14). Probeer je uit alle macht alles te doen wat je hand vind om te doen (Prediker 9:10)?

Preek nr. 433
2 februari 1862

__