Logo
Kracht om te wachten

 

Kracht om te wachten
____

Overdenking voor 26 mei | Door John Piper | Desiring God

 

Terwijl u met alle kracht bekrachtigd wordt, overeenkomstig de sterkte van Zijn heerlijkheid, om met blijdschap in alles te volharden en geduld te oefenen. (Kolossenzen 1:11)

Kracht is het juiste woord. De apostel Paulus bad voor de kerk van Kolosse dat ze met “alle kracht bekrachtigd zouden worden, overeenkomstig de sterkte van Zijn heerlijkheid, om met blijdschap in alles te volharden en geduld te oefenen” (Kolossenzen 1:11). Geduld is het bewijs van een innerlijke kracht. 

Ongeduldige mensen zijn zwak, en daarom afhankelijk van externe hulpmiddelen — zoals strakke schema’s en omstandigheden die hun kwetsbare harten ondersteunen. Hun uitbarstingen van zweren, bedreigingen en harde kritiek tegenover hen die hun plannen kruisen klinken niet zwak. Maar dat geluid is alleen maar een gecamoufleerde zwakte. Geduld vereist een enorme innerlijke kracht.

Voor de Christen komt deze kracht van God. Daarom bid Paulus voor de Kolossenzen. Hij vraagt God om hun geduldige uithoudingsvermogen in werking te stellen die het Christelijk leven vereist. Maar als hij zegt dat de kracht van het geduld “overeenkomstig de sterkte van Zijn heerlijkheid” is, bedoelt hij niet alleen dat het Goddelijke kracht vereist om iemand geduldig te maken. Hij bedoelt dat geloof in deze heerlijke kracht het kanaal is waardoor de kracht voor het geduld komt. 

Geduld is inderdaad een vrucht van de Heilige Geest (Galaten 5:22), maar de Heilige Geest stelt (al Zijn vruchten) in werking door de “prediking van het geloof” (Galaten 3:5). Daarom bid Paulus dat God ons wil verbinden met de “sterkte van Zijn heerlijkheid” die het geduld in werking stelt. Deze verbinding is het geloof.

__