Logo
Jezus kent Zijn schapen

 

Jezus kent Zijn schapen
____

Overdenking voor 22 mei | Door John Piper | Desiring God

 

Mijn schapen horen Mijn stem en Ik ken ze en zij volgen Mij. (Johannes 10:27)

Jezus kent Zijn schapen. Wat is deze kennis?

Johannes 10:3 is nauw verwant aan vers 27. Daar staat: “…de schapen horen zijn stem, en hij roept zijn eigen schapen bij hun naam en leidt ze naar buiten.” 

Dus als Jezus zegt: “Ik ken ze” dan betekent dat in ieder geval dat Hij hen bij naam kent; dat wil zeggen dat Hij ze individueel en intiem kent. Ze zijn niet anoniem, verloren in de kudde. 

De verzen 14 en 15 geven een ander inzicht: “Ik ben de goede Herder en Ik ken de Mijnen en word door de Mijnen gekend zoals de Vader Mij kent en Ik de Vader ken en Ik geef Mijn leven voor de schapen.” 

Er is een werkelijke overeenkomst tussen de manier waarop Hij Zijn Vader in de hemel kent en de manier waarop Hij Zijn schapen kent. Jezus ziet Zichzelf in de Vader en Hij ziet Zichzelf in Zijn discipelen. 

Tot op zekere hoogte herkent Jezus Zijn eigen karakter in Zijn discipelen. Hij ziet Zijn eigen brandmerk op de schapen. 

Hij is als een man die op de luchthaven wacht op zijn vrouw. Hij bekijkt iedere persoon die uit het vliegtuig komt. Wanneer ze verschijnt, herkent hij haar. Hij herkent haar kenmerken, hij verheugd zich in haar, zij is de enige die hij omarmt.

De apostel Paulus zegt het zo: “Toch blijft het vaste fundament van God staan, met dit zegel: De Heere kent wie van Hem zijn” (2 Timotheüs 2:19).

Het is moeilijk om genoeg te benadrukken wat voor een enorm voorrecht het is om persoonlijk, intiem en liefdevol gekend worden door de Zoon van God. Het is een kostbaar geschenk aan al Zijn schapen en het bevat in zich de belofte van het eeuwige leven.

__