Logo
Is Christus het waard?

 

Is Christus het waard?
____

Overdenking voor 23 mei | Door John Piper | Desiring God

 

Als iemand tot Mij komt en niet haat zijn eigen vader en moeder en vrouw en kinderen en broers en zusters, ja, ook zelfs zijn eigen leven, die kan Mijn discipel niet zijn. En wie zijn kruis niet draagt en achter Mij aan komt, kan geen discipel van Mij zijn. (Lukas 14:26-27)

Jezus is onbeschaamd en niet bang om ons vooraf het “slechtste” te vertellen — de pijnlijke kosten voor een Christen: je familie haten (v.26), een kruis dragen (v.27), afstand doen van bezittingen (v.33). Er staan geen kleine lettertjes in het genadeverbond. Het is allemaal groot en vet. Geen goedkope genade! Hele kostbare! Kom, wees Mijn discipel.

Satan verbergt zijn slechtste kant en toont juist zijn beste kant. Het enige wat er echt toe doet in een deal met de satan zijn de kleine lettertjes op de laatste pagina. 

Op de voorpagina staan in grote vetgedrukte letters de woorden: “U zult zeker niet sterven.” (Genesis 3:4), “Dit alles zal ik U geven, als U knielt en mij aanbidt.” (Mattheüs 4:9). Maar op de laatste pagina, in kleine lettertjes — zo klein dat je ze alleen kunt lezen met het vergrootglas van de Bijbel — staat geschreven: “Na kort plezier zul je eeuwig met mij lijden in de hel.”    

Waarom is Jezus bereid om zowel Zijn “slechte” kant al Zijn goede kant te tonen, terwijl satan ons alleen zijn beste kant laat zien? Matthew Henry antwoordt: “Satan toont zijn beste kant maar verbergt zijn slechtste kant, omdat zijn beste kant geen [tegengewicht] kan zijn van zijn slechtste kant. Christus beste kant is wel een overvloedig tegengewicht. 

De oproep van Jezus is niet alleen een oproep tot lijden en zelfverloochening; het is als eerste een oproep tot een maaltijd. Dat is het punt van de gelijkenis in Lukas 14:16-24. Jezus belooft ook een heerlijke opstanding waar alle verliezen van dit leven terug betaald zullen worden (Lukas 14:14). Hij verteld ons dat Hij ons helpt ontberingen te doorstaan (Lukas 22:32). Hij beloofd ons Zijn Heilige Geest te geven (Lukas 11:13). Hij beloofd dat, ook al worden we gedood voor het Koninkrijk “er zal beslist geen haar van uw hoofd verloren gaan” (Lukas 21:18).

Dit betekend dat we zien dat Hij het waard is wanneer we de kosten berekenen van het volgen van Jezus. Waneer we het “slechtste” afwegen tegen het “beste” zien we dat Hij het waard is. Overtuigend de moeite waard (Romeinen 8:18).

Zo is het niet met satan. Gestolen brood is zoet, maar daarna is de mond vol kiezelstenen (Spreuken 20:17).

__