Logo
Hoe je voor heiligheid moet vechten

 

Hoe je voor heiligheid moet vechten
____

Overdenking voor 22 juni | Door John Piper | Desiring God

 

Jaag de vrede na met allen, en de heiliging, zonder welke niemand de Heere zal zien. (Hebreeën 12:14)

Er is een praktische heiligheid zonder welke we de Heere niet kunnen zien. Veel mensen leven alsof dit niet zo is. 

Er zijn belijdende Christenen die zulke onheilige levens leven dat ze Jezus’ vreselijke woorden zullen horen: “Ik heb u nooit gekend;  ga weg van Mij, u die de wetteloosheid werkt!” (Mattheüs 7:23). Paulus zegt tegen belijdende Christenen: “als u naar het vlees leeft, zult u sterven” (Romeinen 8:13). 

Dus er is een heiligheid zonder welke niemand de Heere zal zien. Het is uiterst belangrijk dat we leren vechten voor heiligheid door het geloof in toekomstige genade. 

Er is een ander manier om naar heiligheid te streven maar die loopt mis en leidt tot de dood. De apostel waarschuwt ons tegen het dienen van God anders dan door het geloof in Zijn genade die dit mogelijk maakt. 

Petrus zegt bijvoorbeeld: “als iemand dient, dan als iemand die dient uit kracht die God schenkt; zodat God in alles verheerlijkt wordt door Jezus Christus” (1 Petrus 4:11). En Paulus zegt: “Want ik durf het niet aan iets te zeggen wat Christus niet door mij teweeggebracht heeft” (Romeinen 15:18; zie ook 1 Korinthe 15:10).

Keer op keer komt de genade die het voor ons mogelijk maakt om “elk goed werk” te doen wat God voor ons benoemt. “En God is bij machte elke vorm van genade overvloedig te maken in u, zodat u, wanneer u in alles altijd al het nodige bezit, overvloedig kunt zijn in elk goed werk.” (2 Korinthe 9:8)

Te vechten voor goede werken is te vechten om te geloven in toekomstige genade.

__