Logo
Hoe je je leven haat

 

Hoe je je leven haat
____

Overdenking voor 20 mei | Door John Piper | Desiring God

 

Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht. Wie zijn leven liefheeft, zal het verliezen, en wie zijn leven haat in deze wereld, zal het behouden tot het eeuwige leven. (Johannes 12:24-25)

“Wie zijn leven haat in deze wereld, zal het behouden tot het eeuwige leven.” Wat betekend dat?

Het betekend, minstens, dat je niet veel aandacht geeft aan het leven in deze wereld. Met andere woorden, het maakt niet veel uit wat er met je leven gebeurt in deze wereld. 

  • Als mensen goed van je spreken, het maakt niet veel uit. 
  • Als ze je haten, het maakt niet veel uit. 
  • Als je veel hebt, het maakt niet veel uit.
  • Als je weinig hebt, het maakt niet veel uit.
  • Als je vervolgd wordt of er wordt over je gelogen, het maakt niet veel uit.
  • Als je beroemd bent of er wordt niet naar je geluisterd, het maakt niet veel uit.
  • Als je gestorven bent, deze dingen maken gewoon niet veel uit.

Maar het is nog radicaler. Er moeten hier wat keuzes gemaakt worden, niet alleen passieve ervaringen. Jezus gaat verder en zegt: “Als iemand Mij dient, laat hij Mij volgen” Waarheen? Hij gaat in de richting van Gethsemane en richting het kruis. 

Jezus zegt niet alleen: Als het slecht gaat, wees maar niet bang, je bent toch al gestorven. Hij zegt: Kies om met mij te sterven. Kies om je leven in deze wereld te haten op de manier waarop ik het kruis gekozen heb. 

Dit is wat Jezus bedoelde toen Hij zij “Als iemand achter Mij aan wil komen, moet hij zichzelf verloochenen, zijn kruis opnemen en Mij volgen.” (Mattheüs 16:24). Hij roept ons op het kruis te kiezen. Mensen deden niet zomaar iets aan een kruis. Ze stierven aan het kruis. Het kruis opnemen betekent als een tarwekorrel in de aarde vallen en sterven. Kies dat. 

Maar waarom? Omwille van de radicale inzet voor de bediening: “Maar ik maak mij nergens zorgen over, en ook acht ik mijn leven niet kostbaar voor mijzelf, opdat ik mijn loop met blijdschap mag volbrengen, evenals de bediening die ik van de Heere Jezus ontvangen heb om te getuigen van het Evangelie van Gods genade.” (Handelingen 20:24). Ik denk dat ik het Paulus hoor zeggen: “Het maakt niet uit wat er met mij gebeurt — als ik maar kan leven tot eer van Zijn genade.” 

__