Logo
Hoe Je God Vergroot


Overdenking voor 27 november 2014 | Door John Piper | Desiring God


Ik zal Gods Naam loven met gezang en Hem met dankzegging groot maken. (Psalm 69:30)

Er zijn twee soorten vergroten: vergroten met een microscoop en vergroten met een telescoop. De microscoop laat iets kleins groter zien dan het is. De telescoop zorgt er voor dat iets groots eruit begint te zien zoals het werkelijk is.

Als David zegt: “en Hem met dankzegging groot maken” bedoelt hij niet: “Ik zal een kleine God groter laten zien dan Hij is.” Hij bedoelt: “Ik zal er voor zorgen dat een grote God eruit begint te zien zoals Hij werkelijk is.”

We zijn niet geroepen om microscopen te zijn maar om telescopen te zijn. Christenen zijn niet geroepen om oplichters te zijn die, als ze weten dat het product van de concurrent superieur is, hun producten zo vergroten dat ze niet meer lijken op werkelijkheid. Er is niets en niemand superieur aan God. Daarom is de roeping van hen die God liefhebben om er voor te zorgen dat Zijn grootheid er zo groot uit begint te zien zoals het werkelijk is. 

De hele plicht van de Christen kan als volgt worden samengevat: voelen, denken en handelen op de manier die er voor zorgt dat God er zo groot uit ziet als Hij werkelijk is. Wees een telescoop voor de wereld van de oneindige sterren-rijke heerlijkheid van God. 

Dit is wat het betekent voor een Christen om God groot te maken. Maar je kunt niet vergroten wat je nooit gezien hebt of wat je snel vergeten bent.

Daarom is onze eerste taak om de grootheid en goedheid van God te zien en te onthouden. Dus we bidden tot God: “Open de ogen van mijn hart” en we preken tegen onze ziel: “vergeet niet een van Zijn weldaden.”

__