Logo
Hoe Christus bitterheid overwon

 

Hoe Christus bitterheid overwon
____

Overdenking voor 6 juli | Door John Piper | Desiring God

 

Die, toen Hij uitgescholden werd, niet terugschold, en toen Hij leed, niet dreigde, maar het overgaf aan Hem Die rechtvaardig oordeelt. (1 Petrus 2:23)

Tegen niemand is zwaarder gezondigd dan tegen Jezus. Elk grammetje bitterheid tegen Hem was volledig onverdiend. 

Er heeft nooit iemand geleefd die de eer meer waardig was dan Jezus, en niemand is meer onteerd. 

Als er iemand was die het recht had om boos, bitter en wraakzuchtig te zijn was het Jezus. Hoe bedwong Hij zichzelf toen de schurken van wie Hij het leven onderhield Hem in het gezicht spuugden? 1 Petrus 2:23 geeft het antwoord. 

Dit vers meent dat Jezus geloofde in de toekomstige genade van Gods rechtvaardige oordeel. Hij hoefde zich niet te wreken voor alle vernederingen die Hij leed omdat Hij Zijn zaak aan God toevertrouwde. Hij liet de wraak in de handen van God en bad voor de bekering van Zijn vijanden (Lukas 23:34).

Petrus geeft deze glimp van Jezus’ geloof zodat we zelf op deze manier zouden kunnen leren leven. Hij zegt: Want hiertoe bent u geroepen [om harde behandelingen geduldig te verdragen]… omdat ook Christus voor ons geleden heeft; Hij laat ons zo een voorbeeld na, opdat u Zijn voetsporen zou navolgen. (1 Petrus 2:21)

Als Christus bitterheid en wraak overwon door het geloof in toekomstige genade, hoeveel te meer moeten wij bitterheid en wraak overwinnen door geloof in toekomstige genade, want wij hebben veel minder recht om te mopperen als we verkeerd behandeld worden dan Hij.

__