Logo
Het Recht Zal Geschieden


Overdenking voor 5 oktober 2014 | Door John Piper | Desiring God


Wreek uzelf niet, geliefden, maar laat ruimte voor de toorn, want er staat geschreven: Mij komt de wraak toe, Ik zal het vergelden, zegt de Heere. (Romeinen 12:19)

Iedereen is wel eens een keer onterecht behandeld. En waarschijnlijk zijn de meesten van jullie een keer onterecht behandeld zonder dat daar voor verontschuldigd is of dat er iets gedaan is om het goed te maken. 

En een van de diepste belemmeringen die je er van weerhouden om de pijn en de bitterheid te laten gaan is de overtuiging — de gerechtvaardigde overtuiging — dat het recht moet geschieden, dat de structuur van het universum verloren is gegaan als mensen zomaar met gruwelijke misstanden en leugens weg kunnen komen.

Dit is een van de belemmeringen voor vergeving en het laten gaan van wrok. Het is niet de enige belemmering. We hebben onze eigen zonden nog te behandelen. Maar dit is een echte. 

We voelen dat het gewoon laten gaan een toegeven zou zijn en dat het recht daardoor niet zou geschieden. En dat kunnen we niet doen.

We houden dus vast aan woede en we spelen het verhaal steeds weer met de gevoelens: Het had niet mogen gebeuren; het had niet mogen gebeuren; het was verkeerd; het was verkeerd. Hoe kan hij zo gelukkig zijn terwijl ik zo ongelukkig ben? Het is verkeerd. Het is verkeerd!

Dit woord in Romeinen 12:19 is door God gegeven om die last van je af te nemen. 

“Wreek uzelf niet, geliefden, maar laat ruimte voor de toorn” Wat betekent dat voor jou?

De last van je woede afleggen, de praktijk afleggen van het verzorgen van je pijn met gevoelens van onrecht betekent niet dat je geen groot onrecht is aangedaan. 

Het betekent niet dat er geen gerechtigheid is. Het betekent niet dat je niet gerechtvaardigd zal worden. Het betekent niet dat ze er zomaar mee wegkomen. Nee.

De last van wraak afleggen betekent dat God het over zal nemen. 

Het is geen subtiele manier om wraak te nemen. Het is de manier om wraak over te laten aan degene die wraak hoort te nemen.

Het is diep in te ademen, misschien voor de eerste keer in jaren, en te voelen hoe het is om eindelijk vrij te zijn om lief te hebben.

__