Logo
Het lijden wat geloof vernietigt

 

Het lijden wat geloof vernietigt
____

Overdenking voor 31 juli | Door John Piper | Desiring God
 

Die, als zij het Woord gehoord hebben, het meteen met vreugde ontvangen, en geen wortel in zichzelf hebben, maar zij zijn mensen van het ogenblik; als er later verdrukking of vervolging komt omwille van het Woord, struikelen zij meteen. (Markus 4:16-17)

Het geloof van sommigen wordt door lijden gebroken in plaats van versterkt. Jezus wist dit en omschreef het hier in de gelijkenis van de zaaier. Sommige mensen die het Woord horen ontvangen het met vreugde, maar wanneer er lijden komt struikelen ze meteen. 

Verdrukking maakt geloof dus niet altijd sterker. Soms vernietigt het geloof. En dan worden de paradoxale woorden van Jezus waar: “en wie niet heeft, van hem zal afgenomen worden zelfs wat hij heeft” (Markus 4:25).

Dit is een oproep aan ons om lijden te verduren met een vast geloof in toekomstige genade, zodat ons geloof sterker zal groeien en het niet tevergeefs zal blijken (1 Korinthe 15:2). “Wie heeft, aan hem zal gegeven worden” (Markus 4:25). Het kennen van Gods plan met lijden is een van de belangrijkste middelen om te groeien door lijden. 

Als je denkt dat lijden zinloos is, dat God het niet in de hand heeft of dat Hij wispelturig of wreed is, dan zal je lijden je van God afdrijven, in plaats dat het je van alles behalve God afdrijft — zoals het hoort. Het is dus van cruciaal belang dat geloof in Gods genade, het geloof bevat dat God genadig zal zijn in lijden. 

__