Logo
Het Licht boven het licht

 

Het Licht boven het licht
____

Overdenking voor 18 mei | Door John Piper | Desiring God
 

Als u nu met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen die boven zijn, waar Christus is, Die aan de rechterhand van God zit. Bedenk de dingen die boven zijn en niet die op de aarde zijn. (Kolossenzen 3:1-2)

Jezus Christus is verfrissend. Wanneer we van Hem wegvluchten in Christusloze recreatie droogt de ziel uit. 

In het begin voelt het als vrijheid en leuk wanneer we minder bidden en het lezen van Gods Woord verwaarlozen. Maar vervolgens betalen we: oppervlakkigheid, machteloosheid, kwetsbaarheid voor de zonde, vooringenomenheid met kleinigheden, oppervlakkigheid in relaties en een angstaanjagend verlies aan interesse in de aanbidding en de dingen van de Geest. 

Laat de zomer je ziel niet verschrompelen. God maakte de zomer als een voorproefje van de hemel, niet als vervanging. 

Als de postbode je een brief bezorgt van je verloofde, wordt dan niet verliefd op de postbode. Wordt niet verliefd op het voorproefje, zodat je niet in staat bent de komende realiteit lief te hebben. 

Jezus Christus is het verfrissende centrum van de zomer. Hij is in alles de Eerste en steekt overal bovenuit (Kolossenzen 1:18), inclusief vakanties, picknicks, softbal, lange wandelingen en barbecues. Hij nodigt ons deze zomer: “Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast bent, en Ik zal u rust geven.” (Mattheüs 11:28) 

Willen we dat? Dat is de vraag. Christus geeft Zichzelf in verhouding tot hoeveel we Zijn verfrissing willen. “U zult Mij zoeken en vinden, wanneer u naar Mij zult vragen met heel uw hart” (Jeremia 29:13).

Petrus zegt daarover tegen ons: “Kom dus tot inkeer en bekeer u, opdat uw zonden uitgewist worden en er tijden van verkwikking zullen komen van het aangezicht van de Heere” (Handelingen 3:19). Bekering is niet alleen het afkeren van de zonde, maar het is ook een omkeren naar God met een open hart, afwachtend en onderdanig. 

Wat voor zomermentaliteit is dit? Het is de mentaliteit van Kolossenzen 3:1-2: “Als u nu met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen die boven zijn,  waar Christus is, Die aan de rechterhand van God zit. Bedenk de dingen die boven zijn en niet die op de aarde zijn.”

Het is Gods aarde! Het is een voorproefje van de realiteit van wat de eeuwige zomer zal zijn als, “de stad die de zon en de maan niet meer nodig zal hebben om haar te beschijnen, omdat de heerlijkheid van God haar verlicht, en het Lam haar lamp is” (Openbaring 21:23).

De zomerzon is alleen maar een verwijzing naar de Zon die zal blijven. De heerlijkheid van God. De zomer is er om dit te laten zien zodat we het zien. Wil je ogen om dit te zien? Heere, laat ons het Licht zien boven het licht.

__