Logo
Gods vreugde om je goed te doen

 

Gods vreugde om je goed te doen
____

Overdenking voor 1 juli | Door John Piper | Desiring God

 

Wees niet bevreesd, kleine kudde, want het heeft uw Vader behaagd u het Koninkrijk te geven. (Lukas 12:32)

Jezus laat het er niet zomaar bij zitten, Hij laat ons niet ongelovig zonder een gevecht. Hij neemt het wapen van het Woord en spreekt het met kracht voor iedereen die moeite hebben om te geloven. 

Het is Zijn doel om de angst te verslaan dat God niet de soort God is die echt goed voor ons wil zijn — dat Hij niet echt mild, behulpzaam, vriendelijk en teder is maar dat hij eigenlijk verontwaardigd is door ons — kwaadwillig en boos.

Soms geloven we met ons verstand dat God goed voor ons is, maar in ons hart voelen we dan Zijn goedheid op een of andere manier gedwongen of beperkt is, misschien als een rechter die door een slimme advocaat in een hoek is gedreven door het technische karakter van de gerechtelijke procedure, zodat hij de aanklacht tegen de gevangen moet in moet trekken terwijl hij hem eigenlijk liever naar de gevangenis zou sturen.

Maar Jezus doet er alles aan om ons dat niet over God te laten voelen. Hij streeft er in dit vers naar om de onbeschrijfelijke waarde en uitnemendheid van Gods ziel te beschrijven door Zijn ongebonden behagen te tonen wat Hij heeft om ons het Koninkrijk te geven.

“Wees niet bevreesd, kleine kudde, want het heeft uw Vader behaagd u het Koninkrijk te geven.” Elk klein woord in deze prachtige zin is bedoeld om de angst weg te nemen waarvan Jezus weet dat we daarmee worstelen, namelijk de angst, dat God zijn weldaden misgunt, dat Hij wordt beperkt en dat Hij alleen vormelijk vriendelijk doet, maar dat hij eigenlijk boos is en het heerlijk vindt om Zijn woede te luchten.

Dit is een vers over het karakter van God. Het gaat over het soort hart van God. Het is een vers wat beschrijft wat God verheugt — niet alleen over wat Hij zal doen of wat Hij moet doen, maar waar Hij Zich in verheugt, wat Hij graag doet en waarin Hij een behagen heeft. Elk woord telt.

__