Logo
Gods plan voor martelaren

 

Gods plan voor martelaren
____

Overdenking voor 29 juli | Door John Piper | Desiring God

 

En aan ieder van hen werd een lang wit gewaad gegeven. En tegen hen werd gezegd dat zij nog een korte tijd moesten rusten, totdat ook het aantal van hun mededienstknechten en hun broeders, die evenals zij gedood zouden worden, volledig zou zijn geworden. (Openbaring 6:11)

Voor bijna 300 jaar groeide het Christendom in een bodem die bevochtigd was met het bloed van de martelaren.

Tot keizer Trajanus (ongeveer 98 AD) was vervolging toegestaan maar niet legaal. Van Trajanus tot Decius (ongeveer 250 AD) was vervolging legaal maar vooral plaatselijk. Van Decius — hij haatte de Christenen en hij vreesde hun impact op zijn hervormingen — tot de eerste edict van tolerantie in 311 AD, was de vervolging niet alleen legaal maar ook wijdverspreid en algemeen. 

Een schrijver beschreef de situatie in deze derde periode: 

Verschrikkingen hadden zich verspreid door de gemeenten; en het aantal lapsi (degenen die het geloof afzweerden wanneer ze bedreigd werden)… was enorm. Maar er was geen gebrek aan gelovigen die standvastig bleven en liever de martelaarsdood stierven dan dat ze opgaven; en naarmate de vervolging groeide en ze intenser werd, groeide ook het enthousiasme, de kracht en het vermogen om te weerstaan van de Christenen sterker en sterker. 

Dus voor driehonderd jaar was het Christenzijn een enorm risico voor je leven, je bezittingen en je familie. Het was een test om te zien waar je meer van hield. En het einde van de test was het martelaarschap. 

En boven dat martelaarschap stond een soevereine God die zei dat er een vastgesteld aantal was. Zij hebben een speciale rol te spelen in het planten en het bekrachtigen van de kerk. Ze hebben een speciale rol in het sluiten van de mond van Satan, die voortdurend zegt dat het volk van God Hem alleen dient zodat ze een beter leven hebben (Job 1:9-11).

Martelaarschap is niet toevallig. Het is niet dat God even niet oplette. Het is niet onverwacht. En het is nadrukkelijk geen strategische nederlaag voor de zaak van Christus. 

Het kan lijken op een nederlaag. Maar het is een onderdeel van het plan in de hemel wat geen menselijke strateeg ooit had kunnen bedenken of kunnen ontwerpen. En het zal zegevieren voor iedereen die tot het einde standvastig blijft door geloof in Gods genade.

__