Logo
Gods medicijn tegen zwakheid


Gods medicijn tegen zwakheid
____

Overdenking voor 24 juni | Door Charles Spurgeon
 

Zij hebben in zwakheid kracht ontvangen. (Hebreeën 11:34)

Lees verder Hebreeën 11:1—7.

Geloof laat de kroon van het eeuwige leven schitteren voor het oog van de gelovige. Het heft voor hem de palmtakken op. Het gevoel ziet het graf, verlies, lijden, vernietiging, dood, vergetelheid, maar het geloof wijst op de opstanding, de heerlijke verschijning van de Mensenzoon, het verzamelen van alle heiligen uit alle uithoeken van de aarde, het bekleden van de heiligen met overwinningskleding en de intocht van de met bloed gewassen overwinnaars in de aanwezigheid van God met eeuwige vreugde. Dus geloof maakt ons sterk in zwakheid.

Laat me je eraan herinneren dat dit de essentiële ingrediënten van geloofstroost zijn: geloof ziet het onzichtbare en de realiteit die ver weg is, geloof vertrouwt op God — een aanwezige en krachtige God vol liefde en wijsheid, die Zijn besluit uitvoert, Zijn doel bereikt, Zijn beloften vervuld en Zijn Zoon verheerlijkt. Geloof vertrouwt op het bloed van Christus, op de doeltreffende verlossing aan het kruis. Geloof vertrouwt op de kracht van de Heilige Geest, dat Hij machtig is om stenen zacht te maken en leven te brengen in de borst van de dood.

Het geloof begrijpt de realiteit van de Bijbel, ze kijkt daar niet naar als naar een dicht graf, ze ziet het als een tempel waarin Christus regeert, als een ivoren paleis waaruit Hij tevoorschijn als een strijder, overwinnend en om te overwinnen. Het geloof gelooft niet dat het Evangelie een versleten boekrol is die opgerold en weggestopt moet worden. Ze gelooft dat het Evangelie jong is in plaats van oud. Ze verwacht in het Evangelie een mannelijkheid in machtige worstelingen en een grote volwassenheid van volheid van geluk en overwinning. 

Geloof ontwijkt de strijd niet, ze verlangt ernaar omdat ze de overwinning ziet.

Ter overdenking: Volgens de wereld zijn degenen die op de levende God vertrouwen mislukkelingen (2 Koningen 18:22,35; 19:10). Zo lijkt dat voor ons ook wel eens, maar het is werkelijkheid dat we door het geloof in Christus meer dan overwinnaars zijn over de wereld (2 Kronieken 32:7–8; Romeinen 8:37; 1 Johannes 5:4–5). “Wanneer ik zwak ben, dan ben ik machtig” (2 Korinthe 12:10).

Preek nr. 697
24 juni 1866

______________________________