Logo
God vergeeft en blijft eerlijk

 

God vergeeft en blijft eerlijk
____

Overdenking voor 14 augustus | Door John Piper | Desiring God

 

Toen zei David tegen Nathan: Ik heb gezondigd tegen de HEERE. En Nathan zei tegen David: De HEERE heeft ook uw zonde weggenomen; u zult niet sterven. Omdat u echter door deze zaak de vijanden van de HEERE zeer hebt doen lasteren, zal wel de zoon die u geboren is, zeker sterven. (2 Samuel 12:13-14)

Dit is schandalig. Uria is gedood. Bathseba is verkracht. De baby zal sterven. En Nathan zegt: “De HEERE heeft ook uw zonde weggenomen.” 

Zomaar? David pleegde overspel. Hij beval moord. Hij loog. Hij had “het woord van de HEERE veracht.” Hij had de “de HEERE gelasterd.” En de HEERE heeft zijn zonden weggenomen. 

Wat voor rechtvaardige rechter is God? Je gaat toch niet zomaar voorbij aan verkrachting, moord en liegen? Rechtvaardige rechters doen dat niet. 

Dit is wat Paulus er in Romeinen 3:25-26 over zegt: 

“Hem heeft God openlijk aangewezen als middel tot verzoening, door het geloof in Zijn bloed. Dit was om Zijn gerechtigheid te bewijzen vanwege het voorbij laten gaan van de zonden die eertijds hadden plaatsgevonden onder de verdraagzaamheid van God. Hij deed dit om Zijn rechtvaardigheid te bewijzen nu in deze tijd, zodat Hijzelf rechtvaardig is én rechtvaardigt diegene die uit het geloof in Jezus is.”

Met andere woorden zou de verontwaardiging die we voelen wanneer het lijkt alsof God gewoon aan Davids zonden voorbijgaat een goede verontwaardiging zijn als Hij Davids zonden gewoon onder het tapijt veegt. Dat doet Hij niet.

God ziet vanuit de tijd van David door de eeuwen heen op de dood van Zijn Zoon, Jezus Christus, Die in Davids plaats zou sterven, zodat Davids geloof in Gods genade en Gods toekomstige verlossende werk David met Christus zou verenigen. En in Gods alwetende geest worden Davids zonden als Christus’ zonden gerekend en Christus’ rechtvaardigheid wordt als zijn rechtvaardigheid gerekend, zo gaat God rechtvaardig aan Davids zonden voorbij. 

De dood van de Zoon van God is schandalig genoeg en de heerlijkheid van God die dit hoog houdt is groot genoeg dat het gerechtvaardigd is om aan Davids overspel, moorden en liegen voorbij te gaan. 

En zo handhaaft God Zijn volmaakte gerechtigheid en recht, terwijl Hij tegelijkertijd genade kan bewijzen aan hen die geloven in Jezus, ongeacht hoe veel en monsterlijk hun zonden. Dit is goed nieuws.

__