Logo
God is geen afgodendienaar

 

God is geen afgodendienaar
____

Overdenking voor 23 augustus | Door John Piper | Desiring God
 

Wanneer Hij zal gekomen zijn om op die dag verheerlijkt te worden in Zijn heiligen en bewonderd te worden in allen die geloven (want bij u vond ons getuigenis geloof). (2 Thessalonicenzen 1:10)

Mensen struikelen over de leer dat God Zijn eigen eer verheft en door Zijn volk geprezen wil worden, want de Bijbel leert dat wij zo niet moeten zijn. De Bijbel zegt bijvoorbeeld dat liefde “niet haar eigen belang zoekt” (1 Korinthe 13:5). 

Hoe kan God liefdevol zijn en toch volkomen toegewijd zijn om Zijn eigen eer, lofprijzing en vreugde te zoeken? Hoe kan God voor ons zijn als Hij volkomen voor zichzelf is?

Het antwoord dat ik voorstel is dit: Omdat God uniek is. Als een vol-heerlijk en totaal zelfvoorzienend Wezen moet Hij voor Zichzelf zijn als Hij voor ons is. De regels van nederigheid die bij een schepsel horen, kunnen niet op dezelfde manier toegepast worden op haar Schepper. 

Als God Zich van Zichzelf af zou keren als Bron van oneindige vreugde zou Hij ophouden God te zijn. Hij zou de oneindige waarde van Zijn eigen heerlijkheid ontkennen. Hij zou impliceren dat er iets buiten Hem is wat meer waarde heeft. Dat zou afgoderij zijn. 

Dat zou voor ons geen winst zijn. Want waar zouden we heen moeten als onze God onrechtvaardig is geworden? Waar vinden we in het universum de Rots van oprechtheid wanneer het hart van God opgehouden is met het uiterst waarderen van het uiterst waardevolle? Waar zullen we onze aanbidding op richten als God zelf de oneindige waarde en schoonheid heeft verlaten? 

Nee, we veranderen Gods zelfverheffing niet in liefde door te eisen dat God ophoudt met het zijn van God.

In plaats daarvan moeten we gaan zien dat God liefde is, juist omdat Hij onophoudelijk de lof van Zijn naam in de harten van Zijn volk nastreeft. 

__