Logo
Genade verheerlijkt en roemen uitgesloten


Overdenking voor 19 januari | Door Charles Spurgeon

Genade verheerlijkt en roemen uitgesloten

Waar is dan de roem? Hij is uitgesloten. Door welke wet? Van de werken? Nee, maar door de wet van het geloof. (Romeinen 3:27)

Lees verder Galaten 3:1—14.

Er zijn twee manieren waarop de mens eeuwig gezegend kon zijn. De ene was door werken, “Doe dit en je zult leven; wees gehoorzaam en ontvang de beloning.” De andere manier was, “Ontvang genade en gelukzaligheid als een vrije gave van God. Sta als een schuldige zondaar zonder verdienste, als een opstandige zondaar die het tegenovergestelde van goedheid verdiend, en ontvang al het goede, eenvoudig, helemaal en alleen door de vrije liefde en soevereine genade van God.” De Heere heeft het systeem van werken niet gekozen.

Veel commentatoren geloven dat het woord ‘wet’ twee keer in onze tekst wordt gebruikt uit eerbied voor de Joden zodat ze zich niet zouden ergeren, zij hielden van dat woord. Maar het betekend hier, net als op andere plaatsen in de Schrift, plan, systeem of methode. Er waren twee plannen, twee systemen, twee methoden, twee geesten — het plan van de werken en het plan van de genade. God heeft eens en voor altijd het plan van de verdienste en werken afgekeurd. Hij heeft er voor gekozen om de mens alleen en volledig te zegenen door het plan, de methode of de wet van het geloof.

Dit is inderdaad de bodem van de theologie. Degene die dit goed begrijpt, kan volgens mij nooit erg anders denken, orthodoxie moet zeker volgen. De juiste leer moet begrepen worden als we eens en voor altijd in staat zijn om nauwkeurig onderscheid te maken tussen dat wat van de mensen is — werken, en dat wat van God is — geloof en genade die ontvangen is door het geloof. Het plan van verlossing door werken is onmogelijk voor ons.

Ter overdenking: Er zijn nog steeds twee fundamentele ideeën over verlossing — Gods manier om de Heere Jezus Christus naar de aarde te sturen, om iedereen die vertrouwd op Zijn dood aan het kruis op te heffen in de hemel (Johannes 3:16); en de manier van de mens om op een andere manier op te klimmen naar de hemel, ondanks dat de Heere Jezus Christus de enige Weg terug is naar God (Johannes 14:6). Welke weg ga jij? De weg met de naam “Gods weg” of de weg met de naam “Mijn weg”? Ze leiden naar verschillende plaatsen (Mattheüs 7:13—14).

Preek nr. 429
19 januari 1862

__