Logo
Genade is vergeving — en kracht!

 

Genade is vergeving — en kracht!
____

Overdenking voor 20 juni | Door John Piper | Desiring God

 

Maar door de genade van God ben ik wat ik ben, en Zijn genade voor mij is niet tevergeefs geweest. Integendeel, ik heb mij meer ingespannen dan zij allen; niet ik echter, maar de genade van God, die met mij is. (1 Korinthe 15:10)

Genade is niet een simpele mildheid wanneer we hebben gezondigd. Genade is de gift die het mogelijk maakt om niet te zondigen. Genade is kracht, niet alleen vergeving.

Dit is duidelijk in bijvoorbeeld 1 Korinthe 15:10. Paulus beschrijft genade als de activerende kracht van zijn werk. Het is niet alleen de vergeving van zijn zonden, het is de kracht om door te zetten in gehoorzaamheid.  

Daarom is de inspanning om God te gehoorzamen niet een poging uit eigen kracht maar “uit kracht die God schenkt; zodat God in alles verheerlijkt wordt door Jezus Christus” (1 Petrus 4:11). Het is de gehoorzaamheid van het geloof.

Paulus bevestigd dit in 2 Thessalonicenzen 1:11-12 waar hij onze daden van goedheid “werk van het geloof” noemt en zegt dat de verheerlijking van Jezus die ze met zich meebrengen “overeenkomstig de genade van onze God” is omdat het gebeurt “door [Zijn] kracht”: 

Daarom bidden wij ook altijd voor u dat onze God u de roeping waard acht en Hij al het welbehagen van Zijn goedheid en het werk van het geloof met kracht volbrengt, opdat de Naam van onze Heere Jezus Christus in u verheerlijkt wordt, en u in Hem, overeenkomstig de genade van onze God en van de Heere Jezus Christus (2 Thessalonicenzen 1:11:12).

De gehoorzaamheid waarin God lust heeft wordt geproduceerd door de kracht van Gods genade door het geloof. Dezelfde dynamiek werkt in elke fase van het Christelijke leven. De kracht van Gods genade die redt door het geloof (Efeze 2:8) is dezelfde kracht van Gods genade die heiligt door het geloof.

__