Logo
Geloof voor de toekomst

 

Geloof voor de toekomst
____

Overdenking voor 11 juni | Door John Piper | Desiring God

 

Immers, zovele beloften van God als er zijn, die zijn in Hem ja en in Hem amen, tot verheerlijking van God door ons. (2 Korinthe 1:20)

Als alle beloften van God ja zijn in Jezus, dan is het vertrouwen op Hem nu het geloven  dat Zijn beloften vervuld zullen worden. 

Dit zijn geen twee afzonderlijke geloven — vertrouwen op Hem en geloven in Zijn beloften. Geloven in Jezus betekend geloven dat Hij Zijn woord houdt. Verzadiging vinden in de gekruisigde en verrezen Jezus bevat nu het geloof dat elk toekomstig moment, tot in alle eeuwigheid, ons niet zal scheiden van Zijn liefde, of Hem zal weerhouden om alles mee te laten werken ten goede. 

Dit alles bij elkaar, zou ik zeggen dat de geestelijke schoonheid die we moeten omarmen, de schoonheid is van God die er voor ons zal zijn in de toekomst, verzekerd voor ons door de heerlijke genade in het verleden. 

We moeten nu de geestelijke schoonheid van God proeven in al Zijn eerdere daden — vooral de dood en en opstanding van Jezus Christus voor onze zonden — en in al Zijn beloften. Onze vrijmoedigheid en ons vertrouwen moet zijn in alles wat God zelf voor ons wil zijn in het volgende moment, in de volgende maand en in de eindeloze eeuwen van de eeuwigheid — “verlicht met de kennis van de heerlijkheid van God in het aangezicht van Jezus Christus” (2 Korinthe 4:6).

Het is Jezus en Jezus alleen die onze ziel kan verzadigen in de toekomst. En het is de toekomst die beveiligd en vervuld moet worden met de geestelijke rijkdom van heerlijkheid wanneer we het radicaal Christelijke leven leven waar Christus ons hier en nu toe roept. 

Als ons huidige genieten van Christus nu — ons huidige geloof — niet een ja in zich heeft op al Gods beloften zal dit geloof niet de kracht voor radicale dienst omarmen, de kracht die God (in elk toekomstig moment) zal geven (1 Petrus 4:11).

Mijn gebed is dat reflectie als deze, op de essentie van het geloof, ons zal helpen om oppervlakkige en ongenuanceerde uitspraken over het geloven in de beloften van God te voorkomen. Het is diep en wonderlijk.

__