Logo
Geloof in de beloften


Overdenking voor 29 februari | Door Charles Spurgeon

Geloof in de beloften

Vrees niet, geloof alleen. (Markus 5:36)

Lees verder Johannes 4:1—30.

Het geloof vertrouwt dat Christus zal doen wat Hij beloofd heeft te doen. En omdat Hij beloofd heeft niemand van hen die tot Hem komen uit te zullen werpen, is het ook zeker dat Hij ons niet uit zal werpen als wij tot Hem komen. Het geloof neemt aan dat Jezus de waarheid sprak toen Hij zei: “Het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven” (Johannes 4:14). 

Het geloof neemt aan dat het waar moet zijn, en dat het in ons zal blijven als wij dat levende water van Christus ontvangen. Dat het in ons stromen van heilig leven zal doen opwellen.

Alles wat Christus beloofd heeft, zal Hij doen, en wij moeten dit geloven. Dan zullen we naar Hem opzien om genade, rechtvaardigmaking, bewaring en eeuwige heerlijkheid te verkrijgen. Dit zal Hij geven aan hen die geloven omdat Hij het beloofd heeft.

Dan komt de volgende nodige stap. Jezus is wat Hij gezegd wordt te zijn. Jezus zal doen wat Hij gezegd heeft te doen. Daarom moeten wij, en iedereen, Hem vertrouwen en zeggen: “Hij zal voor mij zijn wat Hij zegt te zijn. Hij zal voor mij doen wat Hij gezegd heeft te doen. Ik geef mij over in Zijn hand die verordineerd is om te behouden zodat Hij ook mij behouden zal.”

Dat is het geloof wat zalig maakt. Wie dit geloof bezit, heeft het eeuwige leven. Welke gevaren en moeilijkheden er ook zijn, welke duisternis er ook over hem komt, welke zwakheid en zonde er ook zal zijn, als hij zo in Christus Jezus gelooft, zal hij niet veroordeeld worden en in de verdoemenis komen.

Ik hoop dat deze uitleg nuttig zal zijn! Ik vertrouw dat deze uitleg door Gods Geest gebruikt zal worden om mijn lezer tot onmiddellijke vrede te leiden. “Vrees niet, geloof alleen” (Markus 5:36). Vertrouw en kom tot rust.

Ik ben bang dat de lezer zich tevreden zal stellen met slechts te begrijpen wat gedaan moet worden zonder het te doen. Beter het zwakste geloof dat werkelijk in de beoefening wordt gebracht dan het schoonste ideaal van wat geloof moet zijn en dat het tot het gebied van de bespiegeling beperkt blijft. 

Het grootste is om de Heere Jezus Christus meteen te geloven. Maak je geen zorgen om verklaringen en uitleggingen. Wie honger heeft eet, zonder precies te weten waaruit zijn voedsel bestaat. Zonder iets te weten van de anatomie van zijn mond of het proces van zijn spijsvertering. Hij leeft omdat hij eet. Een ander die oneindig veel kennis en bekwaamheid heeft begrijpt precies de wetenschap van de voeding, maar met al zijn wetenschap zal hij sterven als hij niet eet. 

Er zijn ongetwijfeld veel mensen in de hel die de leer van het geloof heel goed begrepen hebben maar ze hebben die leer niet geloofd en omhelsd. En van de andere kan, niemand van hen die op de Heere Jezus hebben vertrouwd, is ooit uitgeworpen terwijl ze nooit in staat waren om hun geloof helder uiteen te zetten en te verklaren. 

O mijn lezer, ontvang de Heere Jezus in je ziel en je zult eeuwig leven. “Die in Hem gelooft heeft het eeuwige leven” (Johannes 3:16).

Uit: Alles uit genade, blz. 69 tot 71
29 februari (opvul-overdenking)

__