Logo
Gehoorzamen is beter dan slachtoffer


Gehoorzamen is beter dan slachtoffer
____

Overdenking voor 6 juni | Door Charles Spurgeon
 

Zie, gehoorzamen is beter dan slachtoffer, opmerkzaam zijn beter dan het vet van rammen. (1 Samuel 15:22)

Lees verder Jacobus 4:11—17.

Als het je niet lukt om één van Christus’ geboden aan Zijn discipelen te houden, dan bid ik je, broeder, wees niet langer ongehoorzaam. Ik weet bijvoorbeeld dat sommigen van jullie het, als gelovigen, als jullie plicht zien gedoopt te worden. Als je niet dacht dat het je plicht was, zou ik jullie deze tekst niet opleggen. Als je voelt dat het juist is en je doet het niet, laat me dan dit zeggen, al je veronderstellingen van je verbinding met je Meester, en alle andere dingen die je doet, zijn niets met het verwaarlozen hiervan.

“Te gehoorzamen,” zelfs in het minste of kleinste, “is beter dan slachtoffer.” En ijverig te luisteren naar de geboden van de Heere is beter dan het vet van rammen. Sommigen van jullie, die belijden Christen te zijn, houden zich in hun leven misschien bezig met verkeerde handel. Je geweten heeft het vaak gezegd, “Stap eruit!” Je bent niet op de plek waar Christenen moeten zijn maar je hoopt een beetje geld te verdienen, je daarna terug te trekken om er vervolgens een wereld van goed mee te doen. God geeft niets om het vet van jou rammen, hij vraagt niet om deze offers die jij wilt brengen.

“Gehoorzamen is beter dan slachtoffer, opmerkzaam zijn beter dan het vet van rammen.” Misschien ben je verbonden aan een Christelijke kerk waarin je veel ziet wat verkeerd is, je weet dat je het niet moet toelaten, toch doe je het. Je zegt, “Maar dan kan ik tot nut zijn en als ik ermee naar buiten treed kan ik niet zo nuttig zijn als ik nu ben.” Mijn broeder, jou nuttigheid is maar als het vet van rammen, gehoorzamen is veel beter!

Ter overdenking: Te beweren dat het doel het middel rechtvaardigt is te beweren dat je het beter weet dan God. Saul kende Gods wil (1 Samuel 15:3), deed die niet (1 Samuel 15:11), beweerde dat hij die wel gedaan had (1 Samuel 15:13,20) en pronkte met de beste motieven (1 Samuel 15:15,21). Het is minder verkeerd als je Gods wil niet kent en die ook niet doet dan te weten wat Gods wil is en er toch niet naar te luisteren (Lukas 12:47–48).

Preek nr. 686
6 juni (onbekende datum)

__