Logo
Eeuwige goedertierenheid


Overdenking voor 31 maart | Door Charles Spurgeon

Eeuwige goedertierenheid

Het gebeurde nu, toen zij eenparig op de trompet bliezen en toen zij zongen door met een eenparige stem een lied te laten horen om de HEERE te prijzen en te loven, ja, toen zij de stem verhieven met trompetten, met cimbalen en andere muziekinstrumenten, en toen zij de HEERE prezen met de woorden: Voorzeker, Hij is goed, want Zijn goedertierenheid is voor eeuwig, dat het huis, het huis van de HEERE, met een wolk vervuld werd. ( 2 Kronieken 5:13; 7:3)

Lees verder Psalm 136:1—26.

Hoe Bijbelser onze liederen zijn hoe beter. Er zullen nooit liederen gevonden worden die David’s Psalmen kunnen overtreffen. Laten we ze met de Geest van het Evangelie interpreteren. Laten we ze vullen met het Evangelie van Christus, waarvan ze inderdaad al vol zijn in profetie. Dan zullen we de woorden van de Geest zingen, elkaar zeker opbouwen en God verheerlijken.

Als onze muziek Bijbels is, als onze lof hartelijk is, als ons lied eensgezind is, als we van die eeuwigdurende goedertierenheid gezongen hebben dan hebben we goede reden om Gods openbaring te verwachten. Het geloof zal een wolk waarnemen. Dat is het grote oude Calvinistische lied, “Zijn goedertierenheid is voor eeuwig.” Welke Arminiaan kan dat zingen? Natuurlijk zal hij het wel zingen, maar als hij echt een Arminiaan is kan hij het niet geloven en er van van genieten. Je kunt uit de genade vallen, toch? Hoe kan Zijn goedertierenheid dan eeuwig zijn? Kocht Christus dan met Zijn bloed sommigen die eeuwig verloren zullen gaan in de hel? Hoe is Zijn goedertierenheid dan eeuwig?

Zijn er die denken dat ze de goddelijke genade kunnen weerstaan? Ondanks alles wat Gods Geest voor hen kan doen, kunnen ze de Geest toch teleurstellen en God verslaan? Hoe is Zijn goedertierenheid dan eeuwig? Nee, nee, dit is geen lied voor jou. Dit is het lied van Calvinist. Dit is het lied wat jij en ik ons hele leven zullen zingen. In het donkere dal van de schaduw van de dood zullen we de duisternis doen weergalmen met vreugdevolle inspanning, “want Zijn goedertierenheid is voor eeuwig.”

Ter overdenking: Echte Christenen zullen volhouden omdat ze verenigd zijn met Christus en delen in Zijn opstanding (Romeinen 6:5). Christus zal niet meer sterven en de dood heerst niet meer over Hem. Dat is het eeuwige leven wat Christenen met Hem zullen leven (Romeinen 6:8—9). Verheug je in degene die gezegd heeft, “Wees niet bevreesd, Ik ben de Eerste en de Laatste, en de Levende, en Ik ben dood geweest en zie, Ik ben levend tot in alle eeuwigheid” (Openbaring 1:17—18).

Preek nr. 375
31 maart (Pasen 1861)

__