Logo
Een vergeven zondaar


Een vergeven zondaar
____

Overdenking voor 21 juni | Door Charles Spurgeon
 

Mijn lieve kinderen, ik schrijf u deze dingen, opdat u niet zondigt. En als iemand gezondigd heeft: wij hebben een Voorspraak bij de Vader, Jezus Christus, de Rechtvaardige. (1 Johannes 2:1)

Lees verder 1 Johannes 1:5—10.

Deze waarheid, zo evangelisch en zo goddelijk, moet praktisch onthouden worden. Het moet altijd praktisch onthouden worden, lieve vrienden. Ik vind het meest gezond om elke dag te proberen om te leven als een heilige, maar om dat te doen moeten we steeds weer bij Christus komen als een zondaar.

Ik probeer volmaakt te zijn, ik streef naar elke deugd en verlaat elk vals pad, maar toch, voor God, zit ik het liefste daar waar ik zat toen ik Jezus voor het eerst zag. Op de rots van Zijn werk, niets te maken met mijn eigen gerechtigheid maar alleen met die van Hem.

Vertrouw erop, lieve vrienden, de gelukkigste manier van leven, is om te leven als een arme zondaar en als helemaal niets, maar met Christus als alles in alles.

Je kunt groeien in heiligheid en in de genade, je kunt steeds beter gaan leven maar toch bid ik je ernstig dat je deze dingen nooit de plaats geeft die Jezus hoort te hebben. Als je met Christus begonnen bent, eindig dan met Hem. 

Als je in het vlees begonnen bent, eindig daar dan in, we weten wat de gevolgen daar van zijn. Maar als Christus je Alpha is, laat Hem dan ook je Omega zijn.

Van mijzelf, Heer, breng ik niets, 
Enkel ’t kruis is waar ‘k op zie. 

Nog steeds een zondaar, maar ook nog steeds een Voorspraak bij de Vader, Jezus Christus, de Rechtvaardige. Laat dat de geest zijn van je dagelijkse leven.

Ter overdenking: Drie dingen over het Christelijke leven die de Christen altijd moet onthouden. Het feit van de zonde (1 Johannes 1:8,10), de vergeving van de zonde (1 Johannes 1:7,9; 2:1–2) en het gevecht tegen de zonde (1 Johannes 2:1). Het eerste moet ons beschermen tegen trots, het tweede tegen wanhoop en het derde tegen de vrijheid om te zondigen. Als je een van deze drie dingen vergeet loop je risico.

Preek nr. 515
21 juni 1863

______________________________