Logo
Een heerlijke gemeente


Een heerlijke gemeente
____

Overdenking voor 7 mei | Door Charles Spurgeon
 

Mannen, heb uw eigen vrouw lief, zoals ook Christus de gemeente liefgehad heeft en Zich voor haar heeft overgegeven, opdat Hij haar zou heiligen, door haar te reinigen met het waterbad door het Woord, opdat Hij haar in heerlijkheid voor Zich zou plaatsen, een gemeente zonder smet of rimpel of iets dergelijks, maar dat zij heilig en smetteloos zou zijn. (Efeze 5:25—27)

Lees verder Jeremia 31:1—3; 31—34.

Een man heeft zijn vrouw lief met een voortdurende liefde en zo heeft Christus Zijn gemeente lief. Hij zal haar morgen niet verstoten als Hij haar vandaag heeft liefgehad. Zijn genegenheid veranderd niet. De weergave van die genegenheid kan veranderen, maar de genegenheid blijft hetzelfde.

Een man heeft zijn vrouw lief met een blijvende liefde. Die liefde zal nooit wegsterven, hij zegt, “Ik zal je liefhebben tot de dood ons scheidt,” maar Christus laat zijn liefde voor Zijn volk zelfs niet breken door de dood. Niets “zal ons kunnen scheiden van de liefde van God in Christus Jezus” (Romeinen 8:39).

Een man heeft zijn vrouw hartelijk lief, het is een ware en intense liefde. Het is niet zomaar lippendienst. Hij spreekt er niet alleen over maar hij handelt er ook naar. Hij staat klaar om haar te geven waar ze naar verlangd. Hij zal haar karakter verdedigen en hij zal haar eer verdedigen want hij heeft zijn hart op haar gezet. Niet alleen zijn oog wil haar af en toe graag zien, ook zijn ziel denkt voortdurend aan haar. Ze heeft een een heerlijke plek in zijn hart vanwaar ze nooit verstoten kan worden. Ze is een deel van hem geworden, ze is een lid van zijn lichaam, ze is een deel van zijn vlees, zijn rib. 

En zo is de gemeente voor Christus een eeuwige echtgenote. Als wij Hem vergeten, Hij vergeet ons niet. Hij zegt, “Ik zal u niet vergeten” (Jesaja 49:15). De gemeente van Christus is alleen Zijn gemeente omdat Hij haar zo gemaakt heeft. Ze had geen enkel recht op Zijn genegenheid, Hij had haar lief omdat Hij ervoor koos haar lief te hebben. En als Hij haar eens heeft liefgehad zal Hij nooit meer van haar scheiden. Ze zal van Hem zijn in een wereld zonder einde.

Ter overdenking: De instelling van het huwelijk is bedorven door scheidingen en de harde harten van de mensen (Mattheüs 19:3–9). Maar het huwelijk is ontworpen om de relatie tussen Christus en de gemeente te verbeelden (Efeze 5:31–32), en om het voorbeeld van deze relatie te volgen (Efeze 5:23–25).

Preek nr. 628
7 mei 1865

__